Afscheid van The Oprah Winfrey Show

22 november 2011 17:54 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Na 25 jaar vond Oprah het wel welletjes en stopte ze met The Oprah Winfrey Show. Terwijl ondertussen bekend is geworden dat de tv-koningin een andere show gaat maken, kijken wij in Nederland eerst nog naar de laatste drie afleveringen van het programma waar ze wereldberoemd mee werd.

Het levensverhaal van Oprah is het prototype van The American Dream. De 57-jarige talkshowkoningin uit Mississippi is van jongs af aan overtuigd van haar mogelijk­heden. Volgens de overlevering wandelt een vijftienjarige Oprah Winfrey op een goede dag over de Hollywood Walk of Fame. Ze knielt bij de tegels met namen van beroemdheden en prevelt: ‘Ooit heb ik hier mijn eigen ster’.

Geloof in jezelf
Die droom lijkt op dat moment nooit werkelijkheid te kunnen worden. Oprah groeit op in armoede bij pleegouders, wordt misbruikt en is op haar veertiende al zwanger, maar blijft heilig in zichzelf geloven. Het is precies wat ze haar publiek later altijd voorhoudt: „Ik kan mijn wildste dromen waarmaken, jij kunt het ook!” En: „Je krijgt in je leven wat je durft te vragen.” Juist omdat ze zelf uit de goot komt, slaat haar boodschap van geloof, hoop en liefde aan. Oprah is het levende bewijs dat de Amerikaanse droom bestaat, of je nu blank bent of zwart.

De eerste aflevering
Oprah begint haar carrière als nieuwslezeres in Nashville. Op 8 september 1986 presenteert ze haar eerste Oprah Winfrey show. Onderwerp: hoe trouw je de man of vrouw van je keuze? Het komt voort uit een onderonsje op de redactie over relaties en het vinden van de ware. Herkenbare thema’s, uit het leven gegrepen, dicht bij zichzelf en de kijkers, vaak taboedoorbrekend: dat is vanaf de eerste uitzending Oprahs grote kracht.

Drugsverslaving
Ze deinst er niet voor terug om haar drugsverslaving van vroeger, seksueel misbruik, racisme en haar voorliefde voor foute mannen ter discussie te stellen. Om maar te zwijgen over de eeuwige strijd tegen haar overgewicht. Legendarisch is de aflevering waarin ze een kruiwagen met 30 kilo varkensvet achter zich aan trekt om aan te geven hoe veel gewicht ze nu weer is kwijtgeraakt.

Kwetsbaar
Oprah wekt vertrouwen omdat ze zich kwetsbaar opstelt. Daarbij is ze een warme persoon­lijkheid met oprechte interesse voor haar gasten. Bij haar kunnen bekende en onbekende Amerikanen hun hart luchten. Oprah is rolmodel, vriendin, biechtmoeder en therapeute: een ijzersterke combinatie.

Persoonlijke groei
In de jaren 90 ontpopt Oprah zich ook als goeroe en hoedster van literair erfgoed. De nadruk komt in haar shows meer te liggen op persoonlijke groei en zelfontplooiing. Met haar ‘boekenclub’ krijgt ze vrouwen in Amerika aan het lezen. Elke titel die Oprah aanprijst, staat binnen de kortste keren bovenaan de bestsellerslijst.

Obama
Oprahs wil is wet in Amerika. Dat blijkt nog eens bij de afgelopen presidentsverkiezingen: met haar stemadvies helpt ze Barack Obama het Witte Huis in. Zo groeit ze in 25 jaar uit tot een van de machtigste en, met een vermogen van twee miljard euro, rijkste vrouwen op aarde.

Nieuw begin
Van het praatprogramma dat haar groot maakte heeft ze afscheid genomen. Op dat moment wist ze al dat we nog niet van haar af zijn, want: 'Elk einde is een nieuw begin'. Binnenkort krijgt Oprah een ster op de Hollywood Walk of Fame.

Sterren en staatshoofden
De sterren en politici stonden in de rij om hun zegje te mogen doen in een van de 4561 afleveringen van de Oprah Winfrey show. De vijf meest opzienbarende interviews:

  • Michael Jackson (1993) - Het eerste vraaggesprek met de King of Pop in jaren. Oprah bezocht hem op zijn landgoed Neverland en Michael sprak over zijn jeugd en privéleven.   
  • Nelson Mandela (2000) - De eerste zwarte president van Zuid-Afrika vertelde over de 27 jaar gevangenschap op Robbeneiland en gaf zijn visie op de verhoudingen tussen blank en zwart na het afschaffen van de apartheid.   
  • Tom Cruise (2005) - De acteur was stapelverliefd op Katie Holmes. Hij sprong als een kikker door de studio en landde giechelend met twee voeten op de bank.
  • Bill Clinton (2007) - De ex-president kwam zijn nieuwe boek promoten, Oprah gaf hem een standje voor zijn buitenechtelijke avonturen.
  • Whitney Houston (2009) - De zangeres onthulde hoe haar gebruik van cocaïne en marihuana was ontaard in een verslaving en hoe ze werd mishandeld.


Beroemde laatste woorden

„De kijkers en de show zijn de grootste liefdes van mijn leven”, brengt Oprah geëmotioneerd uit in het laatste deel van de afscheidstrilogie. De uitzending waarin ze terugblikt op de hoogtepunten uit haar talkshow werd door 16,4 miljoen Amerikanen
bekeken. De eerste twee afleveringen getiteld Surprise Oprah! A farewell spectacular hebben het karakter van een surprise party. In een stadion in Chicago, tot de nok gevuld met 13.000 fans, wuiven Madonna, Beyoncé, Will Smith, Tom Hanks, Tom Cruise, Halle Berry, Stevie Wonder en vele andere sterren haar lof toe of/en zingen een mooi lied. Madonna noemt haar ‘een vrouw met ballen van wie ik veel heb geleerd’, Beyoncé zegt dat dankzij Oprah ‘vrouwen over de hele wereld begrijpen wat ze zijn, wie ze zijn en wat ze kunnen bereiken’.

Surprise Oprah! A farewell spectacular
dinsdag en woensdag l 22.30 RTL 4

The Oprah Winfrey show: finale
donderdag l 22.30 RTL 4

Meer over