Alberto Stegeman (41) heeft in Undercover in Nederland al veel spraakmakende zaken aangekaart. Hoe gaat het als zijn alter ego Freddy?
Vind je Freddy goed gelukt?
"Ik vind het lastig te bepalen of ik met mijn vermomming herkenbaar ben of niet. Freddy is spuuglelijk, maar de baard, snor en dreads werken goed. Ik zoek altijd iemand die niet op me lijkt. Ik probeer verschillende dingen uit met een grimeur en kies altijd iets waarmee ik snel uit de voeten kan. Zo kan ik op onverwachte momenten in korte tijd 'Freddy' worden en ben ik niet afhankelijk van anderen. De uitrusting voor Freddy ligt standaard in de kofferbak van mijn auto."
Je zit wel veel bij de rechter...
"Dit seizoen valt dat wel mee, maar ik moet me inderdaad regelmatig verantwoorden voor de rechtbank. In bijna alle gevallen trek ik aan het langste eind. Als journalist in dit genre balanceer ik op het randje, maar ik dien het maatschappelijke belang. Door mijn werk zijn wetten aangepast en oplichters opgepakt. Daar doe ik het voor."
Is dat jouw drijfveer?
"Ik wil laten zien wat er gebeurt. Ik ben maatschappelijk betrokken en wil en kan niet anders dan er iets mee doen. Soms gaat het alleen om het zichtbaar maken van bepaalde misstanden, maar in het geval van het Belgische monster ging ik verder. Deze man wil sadistische seks met heel jonge kinderen, te afschuwelijk voor woorden. Ik heb aangifte tegen hem gedaan en hij is opgepakt."
Hoe houd je dit werk vol?
"Als je ook maar érgens twijfelt, moet je dit werk niet doen. Alle aandacht en energie zijn ervoor nodig. Wat ik meemaak is verre van rozengeur en maneschijn. We werken met een kleine groep, zijn bevlogen en bijten ons in de onderwerpen vast. Onderweg ervaren we vaak veel tegenslagen, maar we gaan altijd door. Het verwerken van emoties en gebeurtenissen doe ik zelf. Ik ben niet zo'n prater. Met name de zaak van het Belgisch monster houdt me weleens bezig, moet ik toegeven."
Wat zien we vanavond?
"Onlangs kwam het subsidiëren van homogenezing in het nieuws. Er ontstond nogal wat ophef over. Ruim voor deze actuele ontwikkeling hebben wij ons als homo voorgedaan en hulp gezocht voor 'genezing'. We zijn undercover gegaan bij instellingen en particuliere therapeuten. De uitzending levert vast veel discussie op."
Dit interview verscheen ook in Televizier 11 / 2012