De finish van de 15de etappe van de Tour de France ligt op de Mont Ventoux. Een helse bergbeklimming die in 1967 Tommy Simpson het leven kostte.
Als het enigszins kan, moet je hem mijden: de Mont Ventoux. ‘Het is de weg naar de hel’, schreef een monnik in de 14de eeuw al, nadat hij de berg had beklommen. Vandaag ontkomen de renners er niet aan: de finish van de 15de etappe ligt op de ‘Reus van de Provence’.
Maanlandschap
De 20 kilometer lange klim naar de top heeft een gemiddeld stijgingspercentage van zeven procent. De laatste kilometers in het ‘maanlandschap’ zijn ook nog eens onbeschut, zodat wind en zon er vrij spel hebben. De Zwitser Ferdi Kübler viel er in 1955 bewusteloos van zijn fiets en Eddy Merckx arriveerde in 1970 in ademnood op de top. Het bekendste slachtoffer van de Mont Ventoux is Tommy Simpson.
Andere Tijden Sport
Later op de avond besteed Andere Tijden Sport aandacht aan Tommy Simpson. Hij zou de berg niet levend verlaten. Tommy was kanshebber op de overwinning in de Tour de France van 1967. Hij was hetzelfde jaar al wereldkampoen geworden en was superfit bij de start. Maar vlak voor de top viel Tommy van zijn fiets. Zijn ploegleider zette hem overeind maar vlak daarna donderde Tommy voor de laatste keer van zijn rijwiel. Dood.
Jan Janssen
De combinatie van hitte, doping en alcohol was hem te veel geworden. Die Tour werd gewonnen door Jan Janssen, maar zou altijd overschaduwd blijven door de dood van Tommy Simpson op 13 juli. Andere Tijden Sport reconstrueert om 22.05 die fatale dag met renners die erbij waren op Nederland 1.