De oorlog heel dichtbij

30 april 2011 10:12 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

In de aanloop naar de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag tipt Televizier de vijf mooiste, beklemmendste en spannendste oorlogsfilms die deze week worden uitgezonden.

Voor koningin en vaderland • zondag • 20.30 RTL 7
De langere versie van Paul Verhoevens Soldaat van Oranje. De miniserie, die achter elkaar wordt uitgezonden op RTL 7, duurt 3 uur en 20 minuten en bevat veel extra materiaal. In Voor koningin en vaderland zijn verwijderde scènes, archiefmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog en beelden van de echte Erik Hazelhoff-Roelfzema te zien. Dat maakt de miniserie zeker het bekijken waard, ook voor mensen die Soldaat van Oranje al hebben gezien. Roelfzema wordt gespeeld door Rutger Hauer, die in 1940 besluit dat hij de oorlog niet langer kan negeren. Erik gaat bij het verzet en vertrekt naar Londen, waar hij het schopt tot adjudant van koningin Wilhelmina. Maar de oorlog is vol gevaren; na de bevrijding in 1945 blijken slechts enkele vrienden de oorlog te hebben overleefd.

Der Untergang • dinsdag • 20.30 RTL 7
De laatste dagen van Adolf Hitler. In april 1945 wordt zwaar gevochten in Berlijn. De Russen zijn in de stad en de rest van het land staat er al niet veel beter voor. Hitler verliest de oorlog en heeft zich teruggetrokken in zijn bunker. Daar speelt deze film zich af. Bij Hitler zijn Eva Braun, zijn laatste getrouwen en hun gezinnen. Hij viert zijn 56ste verjaardag en bereidt zich daarna voor op het onvermijdelijke einde. Het verhaal wordt verteld door Hitlers laatste secretaresse, die na de oorlog terugkijkt op de ingrijpendste dagen uit haar leven. De film is voor een deel gebaseerd op de memoires van deze Traudl Junge, die sinds 1942 in dienst was van de Führer en hem lichamelijk en geestelijk zag aftakelen. Bruno Ganz speelt de rol van Hitler geweldig. De spanning en de uitzichtloosheid in de bunker én zijn geest zijn voelbaar. Der Untergang is een claustrofobische, rauwe, aangrijpende film over de waarde van het leven in nazi-Duitsland.

Schindler's List • woensdag • 20.30 RTL 7
Het waargebeurde Schindler's List gaat over de Duitse Oskar Schindler (Liam Neeson), een egoïstische zakenman wiens geweten begint op te spelen. Hij besluit zijn fabriek te gebruiken als vluchtplaats en redt daarmee 1100 Joden van de dood. De film is bijna volledig in zwart-wit, wat hem een authentieke sfeer geeft. Daarbij wordt er uitstekend geacteerd. Naast Neeson laat nog iemand een onuitwisbare indruk achter: Ralph Fiennes, die als de sadistische Amon Goeth de Holocaust een menselijk gezicht geeft. Dat maakt het personage des te enger. "Regisseur Spielberg wilde niet dat de naziterreur er dik bovenop zou liggen", zei Fiennes in een interview. "Ook Goeth kwam ooit onschuldig ter wereld. Hij kreeg kansen om goede dingen te doen, maar ging de verkeerde kant op. Dat is tragisch." Filmkenners beschouwen Schindler's List nog steeds als een van de beste films van Steven Spielberg, zo niet de beste. Hij won er in 1994 zeven Oscars mee, waaronder die voor beste film, beste regisseur en beste cinematografie.

Oorlogswinter • woensdag • 20.55 Ned. 1
Het is nu volop lente, maar bij Oorlogswinter krijg je spontaan de neiging om snel een dikke trui aan te trekken. De film speelt zich af tijdens de ijskoude winter van 1944-1945. In een dorpje bij Zwolle woont de veertienjarige Michiel (Martijn Lakemeier), een avontuurlijk ingestelde jongen die staat te trappelen om het verzet in te gaan. Tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester zo goed en kwaad als het gaat probeert de boel rustig te houden. Dan krijgt Michiel een opdracht en raakt hij alsnog betrokken bij de gevaren van de oorlog. Oorlogswinter is gebaseerd op het boek van Jan Terlouw, die de oorlog bewust meemaakte en persoonlijk ervaringen in het boek verwerkte. Opvallend: er komen in de film veel typisch Nederlandse landschappen voorbij, maar Oorlogswinter werd voor het grootste deel opgenomen in Litouwen.

The Boy in the Striped Pyjamas • woensdag • 20.30 SBS 6
Berlijn, 1943. Omdat zijn vader een nieuwe baan in het leger heeft gekregen, verhuist de negenjarige Bruno met zijn familie naar een afgelegen plek. Het fantasierijke jongetje verveelt zich te pletter en gaat de omgeving verkennen. Niet ver van hun nieuwe huis vindt Bruno een hoog hek met prikkeldraad, waarachter hij geheimzinnig uitziende mensen ziet bewegen. Hij komt in contact met Shmuel, een jongetje aan de andere kant van het hek in een gestreepte pyjama. Hun vriendschap blijft niet zonder gevolgen. The Boy in the Striped Pyjamas verwijst regelmatig naar de verschrikkingen van het nazi-regime, maar legt dingen niet uit. Zo denkt de onschuldige Bruno dat de rook uit de 'boerderij' komt van boeren die aan het koken zijn, terwijl de kijker heel goed weet wat er echt gebeurt. Beklemmend.

 

Meer over