De afbeelding in bodypaint was de plattegrond van de gevangenis waar hij zijn broer uit moest bevrijden.
Een waar kunstwerk. De oplettende kijker vroeg zich waarschijnlijk dan ook vast wel eens af of de tattoo echt was. Of zou de blauwdruk bij iedere opname opnieuw op zijn borst moeten worden geschilderd? Het verrassende antwoord is: ja. Acteur Wentworth Miller (Michael) zat ieder dag ongeveer vijf uur in de make up. En dan rekenen we de tijd om de tattoo te verwijderen (een klein uur) nog niet eens mee.
Designer-tattoo
Michaels tattoo is ontworpen door een heuse designer: Tom Berg. Het ‘kunstwerk’ (want zo kunnen we het wel noemen) bestond uit verschillende elementen, die één voor één op het lichaam van Wentworth werden aangebracht.
Lijm
De onderdelen werden met echte lijm op Wentworths bovenlijf geplakt en vervolgens hier en daar met wat verf opgevuld. Maar denk niet dat ze iedere dag de hele tattoo opnieuw aan moesten brengen. Wanneer het scenario voorschreef dat alleen zijn rechterborst te zien was, dan was één plakkertje natuurlijk al voldoende.
Alexander Mahone
In het tweede seizoen was de tattoo opvallend minder vaak te bewonderen. Logisch ook, want het draaide daarin vooral om de ontsnapping. Agent Alexander Mahone (William Fichtner) was wel geboeid door de tattoo, want dankzij die opvallende lichaamsversiering zou hij hem overal kunnen herkennen. In het derde seizoen is de tattoo overigens slechts vijf seconden te zien (bij het uit- en aantrekken van een T-shirt).
Laser
In het vierde seizoen raakt Michael zijn brandmerk voorgoed kwijt als hij de tattoo laat verwijderen met een laser. Volgens critici in een onwerkelijk hoog tempo. Het verwijderen van zo’n grote tattoo kost normaal gesproken tientallen uren en omdat het lichaam een laser niet zolang kan verdragen, moet het in meerdere sessies gebeuren. Maar Michael is niet voor niks Michael. Dus het verwijderen gebeurt nog zonder verdoving ook. Natuurlijk...