Na XXS, waarin jonge mensen met anorexia werden gevolgd, zijn nu mensen met een flinke maat meer aan de beurt. Presentatrice Sofie van den Enk (30) duikt in KRO’s XXL een jaar lang in het leven van mensen met een behoorlijk overgewicht. "Ze willen van de daken schreeuwen wat ze allemaal meemaken."
Waarom dit programma?
"XXS heeft veel mensen de ogen geopend. Kijkers zagen dat het niet zomaar een kwestie was van meer eten. Bij mensen met overgewicht is het net zo goed niet een kwestie van minder eten; het is vaak een psychisch probleem. Dit is het verhaal van de mensen achter de kilo’s."
Maar weten we al niet heel veel van mensen met overgewicht?
"Ik dacht zelf ook dat ik veel wist, maar ik had geen idee dat veel mensen met obesitas een eetstoornis hebben en in klinieken zitten. Mensen met een eetstoornis die te veel eten, hebben geen honger in hun maag, maar in hun hoofd. Ze scheppen drie keer avondeten op en gaan dan nog naar de McDrive voor vijf hamburgers. Ze zijn doorgeslagen. Van de vijf deelnemers aan het programma heeft er maar eentje geen eetstoornis."
Waarom willen deze mensen op televisie met hun overgewicht?
"Ze hebben te maken met vooroordelen en willen van de daken schreeuwen wat ze allemaal meemaken. Dat ze met trillende handen bij de bakker staan omdat ze een tompouce zien, terwijl ze alleen een brood mogen kopen. Mensen van 150 of 170 kilo, die willen vertellen over hun leven."
Wat voor dingen maken ze dan mee?
"Robin wil een huis kopen, maar hij krijgt geen hypotheek omdat z’n BMI te hoog is en hij daarom geen levensverzekering kan afsluiten. Yvette wil een tweede kindje, maar is met haar 170 kilo onvruchtbaar. Daar had ik geen idee van. En als ze speelt met haar dochtertje, komt ze niet meer overeind. Laura zit op de basisschool en wordt veel gepest. En een van de deelnemers kwam er op een date in een pretpark achter dat hij niet in het stoeltje paste."
Wordt het een emotioneel zwaar programma?
"Ja, maar ook leuk. Ik heb het niet in me om dingen heel zwaar te benaderen, maar er zitten zonder meer momenten bij waarbij je hart breekt. Yvette en haar kinderwens bijvoorbeeld. Ze weegt 170 kilo en moet 50 kilo afvallen om haar hartenwens te kunnen vervullen. Het is hartverscheurend dat de ziekte zo sterk is dat het dan toch niet lukt. Maar volgens mij komt ze langzaam tot het besef dat één kind ook al boffen is. Waar ik niet tegen kan, is dat sommige mensen met overgewicht er een handje van hebben te zeggen dat ze heel normaal eten. Maar dat kan niet. Je wordt niet zomaar 130 kilo."
Alle deelnemers hebben een doel dat ze willen bereiken. Gaat dat lukken?
"Niet allemaal. Zwanger worden is bijvoorbeeld pittig. Het stopt dus als het stopt. Maar ik kan me voorstellen dat er later een vervolguitzending komt om te kijken hoe het met ze gaat."
Hoe was het voor jou om te te doen?
"Spannend, vooral het opbouwen van het contact. Mensen die zo dik zijn, zien er imposant en sterk uit; daarom denk je dat ze stevig in hun schoenen staan. Ik dacht dat ik ze alles kon vragen, maar soms waren mijn vragen te direct. In één geval merkte ik toch dat ik een kandidaat daarmee voor het hoofd stootte. Sommige dingen lagen daar – begrijpelijk – toch te gevoelig voor. Maar ze waren heel eerlijk en uiteindelijk bouw je natuurlijk een vertrouwensband op. Je raakt betrokken bij hun levens. Ik heb een zwakke plek voor ze gekregen en hoop dat het goed met ze gaat. En ik wil ze helpen met een beetje humor en luchtigheid hun boodschap over te brengen."
Video: bekijk hieronder de eerste twee afleveringen van XXL