De verplaatsing van De Wereld Draait Door van Nederland 3 naar Nederland 1 is nog lang niet officieel, maar zorgt nu al voor veel protest. De KRO en WNL zijn fel tegen tegen de mogelijke verhuizing.
Gisteren meldde Televizier nog dat DWDD misschien de overstap gaat maken van Nederland 3 naar Nederland 1. Voor DWDD en Nederland 1 heeft de overstap alleen maar voordelen, maar de overige partijen (waaronder KRO en WNL) zijn faliekant tegen.
De KRO is niet blij met de verhuizing
“De KRO is er niet blij mee als de VARA zo'n belangrijke rol krijgt op de best bekeken zender van Nederland", zegt mediadirecteur Taco Rijssemus van de KRO. ,,Ik heb niets tegen De Wereld Draait Door en ook niet tegen Pauw & Witteman, maar het kan niet zo zijn dat Nederland 1 straks links-progressief begint en ook eindigt. Dan komt de zo gewenste pluriformiteit wel in het geding. Die dominantie in opiniering brengt ook veel politieke macht met zich mee en het is nooit goed als deze in één hand is."
WNL is bang voor een ander geluid
WNL vindt het idee ook maar niks: “Deze plannen weerspiegelen precies waarom WNL is opgericht: er moet ook een ander geluid te horen zijn bij de publieke omroep", zegt Bert Huisjes van WNL. “Iedereen die straks wat heeft uit te leggen, kan op het grootste en belangrijkste podium alleen nog maar terecht bij de VARA. We hopen dat politiek Den Haag inziet dat bij de omroep waar we allemaal aan meebetalen ook een rechts journalistiek geluid hoort."
Grote veranderingen in 2014 volgens de NPO
Volgens de NPO gaan er in het begin van 2014 grote veranderingen plaatsvinden op Nederland 1, 2 en 3. “Hoe die veranderingen er precies uitzien is nog niet bekend, daar kijken we dit voorjaar naar. Als er al actualiteiten komen voor het acht uur Journaal, dan mogen alle omroepen daarop intekenen. Maar de wens van Matthijs van Nieuwkerk om naar Nederland 1 te verhuizen is ook bij ons bekend."
Dit jaar gebeurt er nog niks volgens de VARA
“Een verhuizing gaat dit jaar in elk geval niet plaatsvinden en over de toekomst zijn we nog in gesprek", aldus VARA-directeur Frans Klein. Over de kritiek van anderen zegt hij: “In de kritiek van KRO en WNL zit ook een vorm van eigenbelang. En volgens mij is 'het andere geluid' al fors aanwezig bij de publieke omroep."