Vlieg mee met de vogels in de nieuwe, zesdelige BBC-serie Earthflight en bekijk de wereld vanuit de lucht. De makers hebben kunst- en vliegwerk uit moeten halen. Soms werden zelfs vogels uitgerust met camera's.
Pelikanen scheren in het Amerikaanse San Francisco onder de Golden Gate Bridge door, kraanvogels zweven in Zuid-Holland over de bollenvelden. Prachtige plaatjes, maar Earthflight steekt om een andere reden boven andere natuurseries uit: om de persoonlijke beleving. De vogels en hun gezichtspunten zijn zó gefilmd dat u als in een droom met ze meevliegt over achtereenvolgens Noord-Amerika, Afrika, Europa, Zuid-merika, Azië en Australië.
Minicamera's
Het kostte de bevlogen makers vier jaar om deze betoverende illusie vorm te geven. Een koppel tamme sneeuwganzen kreeg bijvoorbeeld training om zich, voorzien van minicams, te mengen onder hun wilde familieleden. Cameramannen maakten hoog in de lucht opnamen vanuit speciale vliegtuigjes (microlites) en geluidsarme helikopters. Paragliders filmden de trek van een vlucht ooievaars van binnenuit en op afstand bestuurbare ‘drones’ vlogen af en aan.
Namaakgier
Er werd zelfs een klapwiekende namaakgier ingezet om als spion de activiteiten van zijn ‘soortgenoten’ vast te leggen. Voor de rest was het een kwestie van geduld. Adelaars duiken niet dagelijks dwars door de Niagara-watervallen, en het kan even duren voordat 20 miljoen spreeuwen een luchtballet opvoeren boven Rome. Bavianen die pelikanen proberen te grijpen, ara’s die op zoek gaan naar geneeskrachtige klei, de paringsdans van een groep flamingo’s, de trektocht van een kudde gnoes, gezien door de ogen van een hongerige roofvogel: het komt allemaal niet uit de lucht vallen. Maar als het gebeurt en de highspeedcamera’s registreren deze avonturen van dichtbij, dan heb je een prachtige natuurserie. Genieten, en niet alleen voor vogelliefhebbers.