Ze hebben de baan die alle mannen wel zouden willen: die van voetbalcommentator bij de NOS. Frank Snoeks (op de foto) en Jeroen Grueter zitten dit EK boven op het Nederlands elftal. Wat staat hun te wachten?
Het is voor velen een jongensdroom, voetbalcommentator worden. Maar het is maar voor weinigen weggelegd. De NOS laat voor het Europees Kampioenschap negen commentatoren afreizen naar Polen en Oekraïne. Twee van hen zijn Frank Snoeks (56) en Jeroen Grueter (43). Zij nemen de wedstrijden van het Nederlands elftal in de poulefase voor hun rekening.
Jeroen Grueter
Jeroen Grueter mag het eerste duel tegen Denemarken en het derde tegen Portugal volpraten. ‘Een eer om te doen.’ Grueter is al tijden bezig met de voorbereiding. Want voetbalcommentator zijn betekent vooral studeren, studeren en nog eens studeren.
„Ik lees alles, probeer alles te weten te komen over elke speler. Ik denk na over de wedstrijd en probeer de tegenstander te zien voetballen.” En vervolgens is het voor een commentator de kunst om vooral niet alles te vertellen wat je weet. Grueter: „Je moet bij de wedstrijd blijven, niet te veel uitweiden en al helemaal niet over dingen die niets met voetbal te maken hebben. Het gaat om de spanning in de wedstrijd.”
Frank Snoeks
En daarbij is ook geen ruimte voor al te chauvinistisch gepraat. Daar zijn Grueter en Snoeks het wel over eens. „Je hebt vakken voor supporters en vakken voor journalisten”, zegt Snoeks. „Daar geldt een andere dresscode; ik trek geen oranje pak aan. Ik moet objectief zijn, maar toch voor Nederland. Ik ben Nederlander en ik zou het leuk vinden als we ver komen. Maar als het slecht is, is het slecht en dan moet ik dat ook zeggen.”
Twitter
Voor de intrede van internet en social media kregen de commentatoren na een wedstrijd nog wel eens een brief met klachten over hun commentaar. Tegenwoordig staat heel Twitter vol als Grueter, Snoeks of een andere commentator het in de ogen van het publiek niet goed heeft gedaan. De scheldkanonnades gaan vooral los wanneer Oranje verliest. En in verhouding wonen de grootste zeikerds op voetbalgebied in Nederland, zo heeft de NOS onderzocht.
Slecht nieuws
Snoeks: „Als er verloren wordt, is de commentator de brenger van het slechte nieuws in de huiskamer.” Ook na de wedstrijd Nederland - Brazilië in de kwartfinale van het WK in 2010 kreeg Snoeks op zijn falie van de publieke opinie. Hij zou in zijn commentaar te negatief zijn geweest. Maar de nestor van het commentatorsgilde heeft geen enkele last van de meningen van anderen. „Daar trek ik me helemaal niets van aan. En de volgende keer dat we winnen, ben ik gewoon weer het mannetje. Zo werkt het.”
Aan de bar
Er is nog een kant van het commentatorschap die niet onbesproken mag blijven. Wie denkt dat commentatoren elke avond na de wedstrijd met z’n allen gezellig in de hotelbar rondhangen, heeft het helemaal mis. „Was het maar waar”, zegt Jeroen Grueter. „Ik zit in m’n eentje in Kiev, een stad waar ik niemand ken en waarvan ik de taal niet spreek. Het is een mooie stad, maar als je je alleen gaat voelen, maakt het niet meer uit hoe mooi een stad is.”
In je eentje
Frank Snoeks verblijft ook in Oekraïne, maar dan in Donetsk. „Je moet het - zeker tijdens zo’n toernooi - goed met jezelf kunnen vinden. Je zit daar toch drie weken in je eentje en dat is een eenzaam bestaan. Ik heb meestal een aanloopje nodig, maar uiteindelijk gaat het wel. Nee, in een bar zul je me niet zien; dit wordt een overlevingstocht van drie weken. Je moet trainingen bekijken, het hele toernooi volgen, en er is niemand die voor je zorgt. Dus je moet ernaar leven. Goed eten, niet drinken, en zorgen dat je stem intact blijft. Wat de kniebanden zijn voor een voeballer, zijn de stembanden voor een commentator.”
Wat doet Oranje?
En dan het Nederlands elftal. Snoeks en Grueter leven van voetbal. Als iemand kan weten of Oranje klaar is voor een Europese titel, dan zijn zij het wel. Snoeks: „Dit toernooi wordt juist gespeeld, omdat niemand weet hoe het afloopt. Nee, speculeren, daar vind ik geen reet aan. Ik laat me graag verrassen.” Maar Jeroen Grueter gelooft wel in een oranje-gekleurd toernooi. „De voetballers van het Nederlands elftal zijn ervaren en op de toppen van hun kunnen. Ze willen niet de ‘net-niet-generatie’ worden, maar een prijs pakken, net als in 1988. Dat besef is heel erg aanwezig en dat is een mooie cocktail.”
Finale
De mooiste prijs voor een voetbalcommentator is commentaar geven bij een finale. Twee jaar geleden was de eer aan Frank Snoeks. Horen we hem ook dit jaar terug? „Ik heb geen idee. Of Nederland de finale haalt, lijkt me een veel interessantere vraag.”
Lees ook
Interview met Jack van Gelder en Wilfred Genee
Zo goed zijn onze tegenstanders op het EK Voetbal
Kijkcijfers: record voor VI: Oranje, Studio Sportzomer beter bekeken