Het nieuwe seizoen van de avontuurlijke realityshow Expeditie Poolcirkel was afzien voor de deelnemers. Drie kandidaten vertellen: Claudia Schoemacher, Frederik Brom en Kim Kötter.
Het nieuwe AVRO-programma Expeditie Poolcirkel is niet voor watjes. Tien deelnemers moesten in deze afvalrace afzien in een tent in de vrieskou en voerden opdrachten uit die hen fysiek en mentaal op de proef stelden. De karavaantocht begon in het Noorse Spitsbergen.
„Hier wonen ongeveer 2000 mensen en 3000 ijsberen”, vertelt ex-miss Nederland Kim Kötter. „De inwoners van het eiland mogen daarom hun buitendeuren niet op slot doen, zodat andere mensen bij ze naar binnen kunnen als er een ijsbeer aankomt.”
Ook tijdens het kamperen op Spitsbergen waren de BN’ers op hun hoede. „’s Nachts moesten we om de beurt de wacht houden bij de tent, om te kijken of er ijsberen waren”, zegt presentatrice Claudia Schoemacher. „Op een gegeven moment hoorden we dat in een gletsjer even verderop een dode walvis lag, en dat drie ijsberen daarvan zaten te eten. Een aantal mensen wilde daar graag gaan kijken, maar
ik hoef er echt niet heen!”
Kamperen
Ondanks de kou moesten de kandidaten al op de eerste avond hun tenten opzetten om in te overnachten. Gelukkig waren er ook ervaringsdeskundigen mee. „Ik vond het verschrikkelijk”, zegt Claudia.
„Toen ik op dag één vroeg waar we het toilet konden vinden, keek de crew elkaar raar aan. Vervolgens wezen ze naar buiten en vertelden ons dat we voor onze boodschap plaats konden nemen op de keien. Natuurlijk probeer je dat moment als vrouw zo lang mogelijk uit te stellen, maar uiteindelijk moet je er toch aan geloven. Je bent echt één met de natuur.”
Want douches waren er ook niet. Kim: „We werden heel vies, want we hadden dag en nacht dezelfde kleding aan. Zelfs ’s nachts hield ik een dubbele set kleding aan; alleen mijn skibroek ging dan uit.” Gelukkig kreeg de groep van de productie een goede uitrusting mee.
Acteur Frederik Brom legt uit: „Je tas en de spullen die erin zitten, zijn tijdens deze expeditie heilig. Je moet er dan ook voor zorgen dat je alles goed bewaart en dat je zuinig bent op je uitrusting. Zo was het belangrijk om ’s ochtends met droge schoenen op stap te gaan; want als ze nat zijn, heb je binnen de kortste keren blaren en worden je schoenen heel zwaar. Ik liet ze ’s avonds bij het kampvuur opdrogen.”
IJszwemmen
Tijdens de trektocht kregen de BN’ers lastige opdrachten voor de kiezen, die zowel in teamverband als individueel uitgevoerd moesten worden. Een opdracht die de kandidaten goed is bijgebleven, was vier minuten zwemmen in het ijskoude water (te zien in aflevering 2). Nog voor Kim het water in stapte, sloeg de kou haar om het hart.
„Van tevoren kreeg ik te horen dat ik een badpak mee moest nemen. Ik had er al jaren geen gedragen, maar heb er voor Expeditie Poolcirkel toch maar een aangeschaft. Uiteindelijk stond ik daar als ex-miss in mijn badpak, terwijl alle andere deelneemsters mooie bikini’s hadden en erbij liepen als Bondgirls.” Van die bravoure was in het water weinig over: deze opdracht was niet zonder risico.
„Tijdens deze opdracht was er veel begeleiding”, aldus Claudia. „Zo ging er een arts mee, die keek of alles nog goed ging. We mochten maar 4 minuten in het water blijven; anders zou je lichaam het niet volhouden. Er was ook een erg bijzondere manier om je na het zwemmen weer te laten opwarmen. Op het moment dat je in het water lag, warmde een van de overige deelnemers in z’n blootje jouw slaapzak op. Zodra je terugkwam, moesten twee tentgenoten naakt tegen de natte zwemmer aanliggen. Deze manier van opwarmen helpt drenkelingen weer tot leven te brengen.”
Spelregels van Expeditie Poolcirkel 2012
In Expeditie Poolcirkel trekken tien bekende Nederlanders - musicalster Ron Link, zanger Dean Saunders, oud-schaatsster Paulien van Deutekom, presentatrice Claudia Schoemacher, ‘vrouw van’ Amanda Krabbé, ex-miss Nederland Kim Kötter, oud-voetballer Gerald Sibon, acteurs Frederik Brom en Charlie-Chan Dagelet en rapper Unorthadox - in een karavaantocht langs de poolcirkel. Het avontuur begint in Spitsbergen en voert de deelnemers door Noorwegen, Zweden en Finland. De kandidaten krijgen teamopdrachten en individuele opdrachten, waarmee ze punten verdienen. De twee kandidaten met de minste punten gaan elke week de strijd met elkaar aan; de verliezer moet naar huis. Slechts twee kandidaten halen na drie weken het eindpunt en één van hen wint het programma.
Expeditie Poolcirkel is geen opvolger van 71° Noord, een ander avonturenprogramma van de AVRO. In 71° Noord werden de kandidaten weggestemd en de opdrachten en uitdagingen werden vanaf één vaste positie uitgevoerd.