Heel Holland Bakt: het recept voor slaapmuts

10 juli 2013 16:23 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

De bakkers van Heel Holland Bakt wagen zich vanavond aan klassieke pasteitjes, waaronder de oud-Hollandse slaapmuts En ook jij kunt aan de vol-au-vent, want wij hebben het recept.

Nog vijf bakkers strijden om de titel ‘beste thuisbakker van Nederland.’ Daarvoor moeten ze dit keer een hartig menu produceren: een Cornish pasty (een Engels pasteitje), een hartige taart en een vol-au-vent, volgens Heel Holland Bakt een ‘Hollands slaapmutsje’.

Kippenragout

Wij hadden op de redactie nog nooit gehoord van dit hartige gebakje, maar dat zegt waarschijnlijk meer over onze bakkwaliteiten. Gedegen onderzoeksjournalistiek leerde ons dat vol-au-vent niets meer of minder is dan ­kippenragout, geserveerd in een bladerdeegbakje. Ragout kennen we ­allemaal wel, het maken ervan is een andere kwestie.

Als het water je al in de mond loopt en je niet meer kunt wachten tot vanavond, hebben we het recept van een originele vol-au-vent voor u opgezocht. Het leest als een flinke klus, dus veel succes ermee!

Ingrediënten voor 4 personen

• 1 hele kip
• sap van 1 citroen
• 1 eierdooier
• 75 gram bakboter
• snufje zout en peper
• bouillonblokje (kip)
• 4 - 8 bladerdeegbakjes
• 500 gr. champignons
• 300 gr. kalfsgehakt
• 3 eetlepels paneermeel
• 75 gram bloem
• scheutje room

Bereidingswijze

Leg de kip in een flinke pan met water en breng aan de kook met wat peper en zout. Wacht tot de kip gegaard is en laat hem afkoelen in de bouillon. Haal de kip eruit en zeef de bouillon. Verwijder het vel en de beentjes van de kip en scheur het ­kippenvlees in stukjes.

Snijd de champignons in plakjes. Doe er wat citroensap en wat peper ­overheen en laat de kip nog 4 minuutjes doorgaren in de magnetron, met het deksel erop. Giet de champignons af en laat ze uitlekken. Meng het kalfs­gehakt met de eierdooier en het paneermeel. Draai er kleine bolletjes van en laat deze in kokend water pocheren tot ze komen bovendrijven. Haal de gegaarde gehaktballetjes uit het water.

Smelt de boter in een kookpot en maak met de bloem en een halve liter kippenbouillon een witte roux. Voeg zout, peper, het bouillonblokje en wat citroensap toe. Doe er de champignons, gehaktballetjes en het kippenvlees bij. Warm de bladerdeegbakjes op in een hete oven en vul ze met de ­vol-au-vent.

De vol-au-vent schijnt heerlijk te smaken met frietjes of aardappelpuree. Eet smakelijk!

Meer over