Het Blok is terug in een nieuw jasje. Vier stellen wagen zich elf weken lang aan het renoveren van een aantal appartementen in Amsterdam. Dit keer niet in de warme zomermaanden, maar tijdens de gure Nederlandse winterdagen. Erik van der Hoff (46) en, nieuw dit seizoen, Renate Verbaan (30) staan de deelnemers bij.
Weet u het nog? De kandidaten van Het blok 1 konden nog aan de slag in een huis dat ten minste was voorzien van tussenmuren; in de laatste edities stonden alleen de fundering en de buitenmuren overeind.
Het blok wordt steeds moeilijker en zwaarder. En dan te bedenken dat de koppels naast hun (fulltime)baan klussen!
Dit seizoen slaat werkelijk alles: de stellen moeten het appartementencomplex in de gure wintermaanden opknappen! Precies in de periode dat de bouw stillag wegens kou en vorst...
Televizier sprak met Erik en Renate over het nieuwste, koudste seizoen van het klusprogramma.
Waarom doen jullie het dit jaar met z'n tweeën?
Renate: "Hij wilde iemand erbij om kofie voor 'm te halen. Nee, het is om een nieuwe look, feel en twist aan het programma te geven."
Erik: "Het is verfrissend. We waren al vijf jaar bezig: er moest iets gebeuren. Toen kwam het idee van de wintereditie en om het met z'n tweeën te doen. En ik deel graag."
Klikt het tussen jullie?
Erik: "Ja, ze is zwanger! Het ging heel snel tussen ons."
Renate: "Het ging vanaf het begin prima. Hij had ook niet het idee dat een of ander mokkel z'n programma kwam afpakken. En dat is ook niet aan de orde. Samen doen maakt het leuker. Je kunt geintjes maken, de taken anders verdelen. Het geeft een ander gevoel aan Het blok."
Erik: "En het is ook praktisch omdat Het blok dit jaar wat langer is geworden."
Waarom zijn de afleveringen anderhalf uur geworden?
Erik: "De eerste en de laatste aflevering duren zelfs twee uur. Ik had er zelf een hard hoofd in of het dan wel leuk zou blijven. Maar ik heb de eerste aflevering ademloos zitten kijken. Het is heel mooi gemaakt.
Grenzeloos verliefd is ook naar anderhalf uur gegaan en dat bleek goed te werken. Kijkers gaan als een speelfilm het avontuur aan. In Frankrijk zijn er programma's die soms drie uur duren. Mensen hebben tegenwoordig behoefte om met z'n allen te zitten en een avond lang naar een programma te kijken."
Renate: "Bij Het blok is ook zoveel materiaal. Het kijkt als een soort soap met die vier stellen. Er gebeurt van alles."
Het was een meedogenloze winter. Hoe erg was het voor de Blok-bewoners?
Erik: "Het is nog steeds heel erg. Maar de eerste nachten sloegen alles. Het was -10 graden. En daar zaten ze dan in dat huis in hun Teletubbie-outfit. De douche was in de tuin, maar die bevroor, dus douchen zat er ook niet meer in."
Renate: "Er was binnen geen verwarming, waardoor de verf zelfs bevroor. We hebben van te voren uiteraard wel laten checken of het wel te doen was."
Klaagden de bewoners niet?
Renate: "Dat doen ze volgens mij altijd; ook in de zomer."
Erik: "Dat is Het blok."
Je zou je bijna afvragen waarom mensen zich hiervoor opgeven.
Erik: "Dat vraag ik me al jaren af."
Renate: "Er zijn toch mensen die er veel voldoening uithalen. De bewoners van deze keer zijn zo fanatiek en ze vinden het ook echt leuk."
Zijn het opvallende koppels?
Erik: "Ze zijn alle vier weer uniek. In de samenstelling kijken we van tevoren naar mogelijke verhaallijnen, naar de achtergronden. Als maker hoop je dat wat je van tevoren bedenkt, er ook een beetje uit zal komen. En dat is gelukt.
In dit geval is het meidenstel dat erin zit, zo extreem grappig. De een is heel druk; de ander kijkt alleen maar. Het is bijna alsof het bedacht is. Een ander koppel roept al vanaf het begin dat zij de winnaar worden. En dan zitten er nog twee stellen tussenin."
Komen er ook weer van die vervelende verrassingen, zoals bewoners die halverwege het programma worden vervangen?
Renate: "Als de stellen het verzieken, wel."
Erik: "Ze geven vaak aan de eerste kamer meteen een berg geld uit. Als kijker zie je dat met verbazing aan. En als ze door hun budget heen zijn, stopt het. Want het huis moet afkomen; aan het einde van de rit moet het toch verkocht worden. Het zou best kunnen dat er dit jaar dus weer een reservekoppel in komt."
Renate: "Het budget goed beheren, dat hoort ook bij klussen."
Erik: "Zelf mogen ze er niet meer uitstappen. Er is geen weg terug. Je begint eraan en je mag niet stoppen. Dat is dus snoeihard."
Het pand staat dit jaar weer in Amsterdam.
Erik: "Toeval. We zijn met meerdere steden in gesprek geweest. Uiteindelijk zijn we in Amsterdam terechtgekomen. En dat vinden we allebei wel lekker omdat het dicht bij huis is."
Renate: "Maastricht had ik een stuk minder gevonden."
Erik: "Al zouden we voor Ibiza graag een uitzondering hebben gemaakt."
Zouden jullie twee het als kluskoppel redden in Het blok?
In koor: "Nee!"
Renate: "Ten eerste haal ik er geen voldoening uit om mijn eigen muren te stucken. Ik denk niet dat ik daar gezelliger van zou worden."
Erik: "En ten tweede doet ze het liever met haar eigen man." (Winston Gerschtanowitz)
Renate: "Die is namelijk wel heel handig. Haha."