Na negen jaar stopt Kinderen Geen Bezwaar. Vanavond start alweer de tweede aflevering van het laatste seizoen. Maar eigenlijk kunnen we de comedyserie helemaal niet missen. Hier is waarom.
1. De koek was nog lang niet op
Er zat nog veel meer in, vindt bedenker en schrijver Haye van der Heyden. „Ik had nog genoeg kunnen doen met deze personages.” Daarbij werd de cast door de jaren aangevuld met nieuwe personages die hun eigen wending aan het verhaal gaven en waren de vaste acteurs elkaar ook nog lang niet beu. De chemie tussen hoofdrolspelers Alfred van den Heuvel (Gerard) en Anne-Mieke Ruyten (Maud) werd met het seizoen beter. „Onze antennes raken meer en meer afgestemd”, zei Alfred vorig jaar nog in een interview. Toch blijft Van der Heyden realistisch: „Tien jaar is voor de meeste comedy’s de uiterste houdbaarheidsdatum. Soaps kunnen rustig dertig jaar doorgaan, maar voor een comedyserie geldt dat niet.”
2. De zaterdagavondtraditie verdwijnt
Met het einde van Kinderen Geen Bezwaar komt ook een einde aan een mooie traditie. De Vara bracht 32 jaar, voornamelijk op zaterdagavond, een Nederlandse comedy op tv. De toon werd gezet op 1 januari 1981 met Zeg ’ns Aaa. In 1993, na 212 afleveringen, stopte die serie, waarna opa’s Bol en Buys met Oppassen tot 2003 de traditie hoog hielden. Beide series werden beloond met een Gouden Televizier-Ring. Kinderen Geen Bezwaar is die eer nooit ten deel gevallen, maardat de serie wordt gewaardeerd, blijkt uit de kijkcijfers: zelfs de herhalingen scoren boven het miljoen. Dit maakte het schrappen van de reeks voor actrice Céline Purcell, dochter Julia, ook zo onbegrijpelijk. „Er kijken 1 komma zoveel miljoen mensen naar, je krijgt leuke reacties… Dan is mijn logische reactie: dan maken we er meer.”
3. Het is de laatste originele Nederlandse comedyserie
Kinderen geen bezwaar is de laatste comedyserie die echt van Nederlandse makelij is. De Publieke Omroep heeft vanwege de bezuinigingen momenteel geen plannen voor een nieuwe comedy en investeert vooral in dramaseries als Penoza en Overspel. De comedy’s die RTL 4 de laatste jaren uitzendt, zoals Iedereen is gek op Jack, Golden Girls en binnenkort ook Aaf, zijn gebaseerd op Amerikaanse producties. Haye van der Heyden noemt het ontbreken van een oer-Hollandse serie vreselijk zonde en sprak eerder al het argument tegen dat de serie te duur zou zijn. „De productiekosten zijn vrij laag. Het gaat om een kleine cast die op steeds dezelfde sets speelt, zonder kostbare zaken als filmen op locatie of totaal nieuwe sets. De gemiddelde aflevering kost rond de 80.000 euro. Dat klinkt misschien pittig, maar één aflevering van ’t Schaep in Mokum vraagt een budget van zeker 300.000 euro.”
4. Kinderen Geen Bezwaar is goed gek
Op het eerste gezicht lijkt Kinderen Geen Bezwaar een keurige, ietwat voorspelbare serie waarin weinig gekke dingen gebeuren en de ergste problemen nog binnen een half uur zijn opgelost. Maar de acteurs en de schrijver zijn gek op een dolletje en daardoor gebeuren er regelmatig dingen die je in geen enkele andere comedy ziet. Dubbelgangers, alternatieve tijdlijnen, een keur aan bekende Nederlanders en spiegelbeelden die een gesprek met je aangaan... Het leverde soms grensoverschrijdende televisie op. Zo ontdekte Gerard in de aflevering ‘We wonen in de televisie’ per toeval dat hij een personage is in een televisieprogramma. Hij loopt vol verwarring van de set, gaat het publiek in en komt uiteindelijk zelfs zijn geestelijk vader Haye van der Heyden tegen, die hem subiet terugstuurt. Begin vorig jaar maakten ze het nog bonter toen in de 200ste aflevering een fan van de serie op de stoep stond. Ze wilde al haar favoriete personages nu weleens in het echt ontmoeten. Dat zorgde voor hilarische maar ook surrealistische momenten, vooral toen het hele gezin gezellig op de bank naar een dvd van aflevering 200 keek en zich afvroeg hoe het al opgenomen kon zijn, voordat ze het zelf hadden beleefd...
5. We zijn toch een beetje familie
De cast hield het begin juli tijdens de laatste opnamedag niet droog. Als over een maand op televisie het doek valt, zal er waarschijnlijk ook in menige huiskamer een traantje worden weggepinkt. Een gouden regel in comedy is dat er nooit iets echt verandert; de kracht van de humor ligt in de herhaling. Toch zijn Gerard, Maud, Daan en Julia in negen jaar tijd gegroeid als mensen. Daan vond de liefde en vertrok naar Groningen, Julia trouwde, kreeg een kindje en zag haar huwelijk uiteindelijk stranden. Maud worstelde met het idee oma te worden en Gerard had in al die jaren elke week wel iets om mee in de knoop te zitten. Als straks de voordeur van huize Van Doorn – Zegers voorgoed dichtslaat, neemt televisiekijkend Nederland een beetje afscheid van familie. En dat vinden we toch wel erg jammer.