Yvon Jaspers, gezicht van KRO's Boer Zoekt Vrouw, portretteert vijf ongeneeslijk zieke jongeren in Over Mijn Lijk voor BNN. Hoe heeft Yvon dat ervaren?
Van Boer Zoekt Vrouw naar Over Mijn Lijk: was dat een grote overgang?
"Voor mij was het niet echt een overgang. Ik was anderhalf jaar geleden al bezig de vijf hoofdpersonen te volgen, nog vóór het begin van de vorige Boer Zoekt Vrouw. De programma’s zijn totaal verschillend.
Boer Zoekt Vrouw gaat over de liefde, Over Mijn Lijk over het afscheid. Nee, niet per se over de dood; er is geen programma dat zó over het leven gaat. Die mensen houden zo veel van het leven, ze willen alles eruit halen wat er nog in zit."
Wat heeft je ertoe bewogen om de plaats van Patrick Lodiers in te nemen?
"Ik ben altijd een trouw kijker geweest van Over Mijn Lijk, ik heb geen uitzending gemist. Na afl oop van een aflevering belde ik vaak met Patrick, die ik goed ken, hoe het met de jongeren ging. Hij wilde het op een gegeven moment niet meer doen; het werd hem te veel. Toen heb ik gezegd: als hij niet meer wil, moet ik het doen. Die verhalen moeten verteld worden."
Wat vergt Over Mijn Lijk van de presentator?
"Ik presenteer het niet; ik ben erbij. Vanaf het moment dat ze te horen hebben gekregen dat ze niet lang meer zullen leven, volg ik die mensen. Ik ben waar zij zijn, leef letterlijk en figuurlijk met ze mee.
Dat is heel wat anders dan een situatie creëren en naar je hand proberen te zetten, zoals in Boer Zoekt Vrouw gebeurt. Ik zit er dus niet als presentator, maar meer als mens.
Ik ben er als mezelf, heb een band met ze. Het doet er ook totaal niet toe hoe ik eruitzie. Als je hoort dat iemand doodgaat, doet niets er meer toe. Dat is een groot verschil met Boer Zoekt Vrouw.
Je bent erbij als ze een belangrijke uitslag krijgen in het ziekenhuis, je bent bij de laatste weken van hun leven. Dat draag je ontzettend bij je. Je gaat ermee naar huis; je ligt er wakker van; het laat je niet los."
Heftig.
"Heftig is het woord niet. Ik was erop voorbereid, ik kon het wel aan. Het was heel intens, maar het is geen zwaarmoedig, deprimerend programma. Die mensen hebben zo veel wijsheid en levenslust in zich, dat moet de wereld weten.
Het moet niet één groot tranendal zijn. Hoe verdrietig het ook is, het is de kunst om positief te blijven en het programma juist te laten gaan over het idee: we hebben nog even, we gaan er nog even voor."
Ben je tevreden over het resultaat?
"Het is de combinatie van het programma en mij: die klopt. Hoe vaak gebeurt dat nou? Ik ben de KRO superdankbaar dat ik het heb mogen doen.
Over mijn lijk leidt tot meer verdieping; het gaat werkelijk ergens over. Als je met een programma op televisie komt, ben je altijd op je hoede: wat zal men ervan vinden, hoeveel mensen kijken ernaar? Dat is bij Over Mijn Lijk helemaal niet aan de orde; dat overstijgt de kijkcijfers.
We portretteren vijf heel bijzondere mensen die het lef hebben ons zo dichtbij te laten komen op een cruciaal moment in hun leven. Al zou er niemand kijken, dan zou ik er nog een volkomen tevreden gevoel over hebben."
Aflevering 1
Danseres Sandra (30) kan door haar ziekte zelf niet meer dansen, maar begeleidt haar collega's nog wel bij optredens. Zoals vanavond bij de afscheidstournee van De Lama's, waar Sandra de choreografie van verzorgt. Lonneke (26) en Yvon doen ondertussen inspiratie op op de uitvaartbeurs.
Bob (30) en zijn vriendin Nancy verhuizen Nancy's spullen om opnieuw samen te kunnen wonen. Ondanks Bob's ziekte willen de twee een kindje proberen te krijgen. En Pieter Jan (15) gaat naar de tattooshop om de namen van zijn negen beste vrienden op zijn lichaam te laten tatoeëren.