Sinds een paar weken presenteert John Williams weer Een Dubbeltje Op Zijn Kant, waarin hij mensen met financiële problemen helpt. En dat is hem op zijn lijf geschreven.
In menig interview zei John Williams al eens dat hij best iets anders zou willen doen dan alleen maar hulp-tv. Een aardige talkshow, een showprogramma wellicht. Iets om even de zinnen te verzetten na acht jaar onafgebroken de empathische presentator te zijn geweest die mensen uit de ellende trekt.
Verdraaid goed in hulp-tv
Wanhopige echtgenotes van klussers of van mannen met een tijdrovende hobby, mensen met vervelende buren of mensen die verteerd worden door spijtgevoel: John is immer paraat met een bosje bloemen, een gemeend hart onder de riem en zo nodig een ferme reprimande.
Het probleem is dus dat John zichzelf in de weg zit. Hij is met voorsprong de meest empathische presentator op de Nederlandse tv, verdraaid goed in hulp-tv en RTL 4 zou gek zijn hem van een showtrap af te laten lopen.
55.000 euro schuld
In seizoen 2 van Een Dubbeltje Op Zijn Kant kan John zich weer van zijn beste kant laten zien. Want mede door de crisis zijn de gezinnen die hulp vragen bij hun financiën er beduidend slechter aan toe dan in 2009, tijdens het eerste seizoen van het programma.
John is de eerste om dat te beamen: "In 2009 was de crisis een jaar of twee oud en dachten we dat het niet erger kon worden, kun je nagaan. Een schuld van 55.000 euro of meer is tegenwoordig niks en dan zijn de mensen nog werkloos ook, dus aflossen is er niet bij.
En toen we Een Dubbeltje Op Zijn Kant een paar jaar geleden maakten, konden de mensen hun overbodige spullen nog laten verkopen, maar tegenwoordig hebben ze zelf alles al verkocht.”
Lolmoment
Het is natuurlijk hartstikke fijn voor al die armlastige gezinnen dat John met z’n hele team langskomt, maar is het negen van de tien keer niet gewoon hun eigen stomme schuld dat ze in de problemen zijn beland?
Ook nu is John meelevend als altijd: "De meeste mensen zijn naïef geweest, hebben de verkeerde makelaar of financier vertrouwd en wonen nu in een te duur huis. Er zitten mensen bij die jaren geleden een huis kochten en niet wisten dat ze recht hadden op hypotheekrenteaftrek. Daar moeten wij ze op wijzen.
Maar je moet niet denken dat het alleen maar kommer en kwel is bij de opnamen, hoor. De momenten waarop we werk vinden voor de mensen, en ze iedere maand een beetje geld overhouden om te besteden: dat is echt een lolmoment. Want, waar veel ellende is, wordt ook veel gelachen.”
John doet het zo goed: die showtrap kan hij voorlopig wel vergeten.