Niet journalisten maar komieken hebben de macht in Amerika. Dat is de belangrijkste conclusie uit een gesprek dat Twan Huys had in College tour met de Amerikaanse komiek Seth Meyers, de hoofdschrijver van het satirische Saturday night live.
In De wereld draait door vertelde College tour presentator Twan Huys over de invloed van Amerikaanse komieken op de landelijke politiek.
Aanleiding is het verschijnen van een nieuwe biografie over Sarah Palin, de republikeinse politica die in 2008 samen met John McCain een gooi deed naar het Witte Huis. In het boek staat onder meer dat ze een affaire zou hebben gehad met de donkere basketbalspeler Glen Rice.
Voor een vooraanstaand rechts politicus als Sarah Palin zou een dergelijk incident weleens gevolgen kunnen hebben, maar Huys meent dat het tegendeel waar is. "Juist door alle ellende die over haar wordt uitgestort, is haar ster rijzende. Palin legt de biografie uit als 'linkse propaganda'."
Ranzig
Toch zou de biografie aldus Huys zo ranzig zijn dat "je af en toe een doekje nodig hebt om je handen schoon te maken." Palin heeft de geruchten nog niet ontkend, maar volgens Twan moet er tenminste íets van de inhoud van het boek kloppen, anders zou Palin allang een aanklacht hebben ingediend.
Karikatuur
Huys is van mening dat de toenemende populariteit en invloed van komieken in de politieke arena vooral te maken heeft met de verre van onpartijdige journalisitiek. "Amerikanen zijn de overduidelijk partijdige nieuwszenders beu. MSNB is voor de democraten, FOX is op hand van de republikeinen. Daarom kijken steeds meer mensen naar Jon Stewart van de Daily Show en Stephen Colbert." De kracht van komieken is dat ze karikaturen van machtshebbers als Palin maken zodat kiezers uiteindelijk zeggen "dat kán toch niet?!".
Seth Meyers
In College tour interviewt Twan Huys de Amerikaanse komiek Seth Meyers, die sinds 2006 het schrijversteam leidt van het satirische Saturday night live. Seths invloed is groot. Zo heeft hij, bij monde van Huys, al drie presidentskandidaten naar de knoppen geholpen.
In 2004 benadrukte Meyers de saaiheid van de democratische presidentskandidaat John Kerry, in 2008 stak Tina Fey de draak met Sarah Palin in een genadeloze persiflage en uiteindelijk nagelde Meyers residentskandidaat Donald Trump aan de schandpaal in een speech tijdens het White House correspondence diner. Een week later verliet Trump de race.
Overigens meent Huys dat een dergelijke situatie in Nederland zeer onwaarschijnlijk is. "Nederlandse kijkers en lezers zijn veel beter opgeleid en begrijpen het nieuws een stuk beter."