Het nieuwe Net 5-programma Sabotage lijkt erg op Wie is de Mol?, maar is toch de moeite van het kijken waard.
Tien bekende Nederlanders die opdrachten uitvoeren op een exotische locatie, een 'saboteur’ die de boel in de maling neemt en camera’s die 24 uur per dag alles registreren wat er gebeurt: dat zijn de ingrediënten van Sabotage. En dat klinkt, ondanks de gelijkenissen met 'De Mol', best aantrekkelijk. Onder de deelnemers zijn onder meer oud-zwemster Inge de Bruijn, The Voice of Holland-winnaar Ben Saunders, oud-politicus Hero Brinkman en model Sylvia Geersen. We kaarten het heikele onderwerp maar meteen aan bij Sabotage-presentator
Erik van der Hoff over Sabotage
Erik van der Hoff en hij windt ook geen doekjes om de gelijkenissen tussen Sabotage en Wie is de Mol?: „Ik heb zelf meegedaan aan Wie is de Mol? en ik ben ook nog eens een enorme fan van het programma. Toen ik het idee voor Sabotage zag, dacht ik ook: tien BN’ers, één saboteur, dat is één op één ‘de Mol’. Dat kan niet! Maar na een gesprek met de makers ontdekte ik dat er mogelijkheden waren om binnen dat thema heel andere dingen te doen. De ‘look en feel’ van het programma zijn heel anders, de spellen zijn een soort Sterrenslag, de verborgen aanwijzingen gaan veel minder ver, en het belangrijkste: reality is de basis van Sabotage.” De tien BN’ers worden namelijk 24 uur per dag bespied door een batterij camera’s die in en rond de poepchique Thaise villa hangen waar ze verblijven. De enige plek waar de BN’ers anoniem zijn, is hun slaapkamer.
Groepskluis of spaarpotje?
Die BN’ers zijn model Sylvia Geersen, actrice Liza Sips, zanger Ben Saunders, rapper Lange Frans, socialite en ex-vrouw van Alain Delon, Rosalie van Breemen, BNN-presentator Manuel Broekman, ex-zwemster Inge de Bruijn, judoka Edith Bosch, turner Jeffrey Wammes en ex-PVV’er Hero Brinkman. Het klinkt misschien alsof zij een heerlijke, luxe vakantie tegemoet gaan, maar dat valt vies tegen. De groep moet elke aflevering opdrachten uitvoeren waarmee geld verdiend kan worden. Wanneer de deelnemers een spel tot een goed einde weten te brengen, vullen ze met het gewonnen bedrag de groepskluis aan. Maar één van hen is een ‘saboteur’ die zo onopvallend mogelijk die opdrachten in de soep moet laten lopen. Hij (of zij) heeft er zelf baat bij als een spel mislukt, want met het geld dat de groep misloopt, kan hij zijn persoonlijke spaarpotje spekken. Om ervoor te zorgen dat de saboteur geheim blijft, heeft hij een extra troef in handen: hij mag elke aflevering diegene wegsturen bij wie hij zich het meest verdacht heeft gemaakt. In de eindstrijd hebben zowel de twee finalisten als de saboteur een leuk zakcentje verdiend (in totaal 50.000 euro). Maar alleen als het merendeel van álle kandidaten in de finale de juiste saboteur aanwijst, ontvangt de winnaar de inhoud van de groepskluis. Lukt dat niet, dan wint de saboteur de inhoud van zijn eigen spaarpot.
Ongeschminkte BN'ers
De opvallendste kandidaat van het hele stel is misschien wel Hero Brinkman, de voormalig rechterhand van PVV-leider Geert Wilders. Niet veel politici zouden zich wagen aan een spel met reality-invloeden. Maar Brinkman vindt dan ook dat hij niet zomaar de eerste de beste is: „Ik ben een heel goede politicus, die vorig jaar een ongelooflijk belangrijke beslissing heeft genomen, die mogelijk het kabinet de kop heeft gekost.” En het Statenlid kan niet wachten om iets recht te zetten in Sabotage: „Ik ben ook een heel goed mens. Ik heb gezien dat 6,5 jaar politiek mij behoorlijk heeft geschaad in de beeldvorming. Beeldvorming die voor 80 à 90 procent niet klopt. Dat is voor mij, politiek gezien, uiteindelijk de reden om hieraan mee te doen. Ik krijg de kans om de robuuste, normale, ongeschminkte Hero Brinkman te laten zien, precies zoals ik ben.”
Strategieën en tactieken
Een andere BN’er in de villa is Sylvia Geersen, het model dat als tweede eindigde in het eerste seizoen van Holland’s Next Top Model en vervolgens vooral in opspraak kwam door een cocaïneverslaving. Zij genoot van alle intriges in het huis in Thailand: „Het is een soort dubbel spel. Je kunt je voordoen als de saboteur en moet daarvoor echt tactieken bedenken. Het is een heel psychologisch spel en je weet nooit of iemand de waarheid spreekt of niet. Maar ik ben een puzzelaar en een denker, dus ik vond het wel een heel leuke uitdaging.” Ook het realitygedeelte lag Sylvia prima. „Reality is echt mijn ding. Ik ben niet zo blij met de pers enzo, maar bij realityprogramma’s heb ik op een gegeven moment niet meer door dat er camera’s in het huis zijn, snap je?” Ook Brinkman had weinig problemen met de voortdurend op hem gerichte lenzen: „Dat interesseert me helemaal niks. Ik ben camera’s gewend, en ik ben strategisch zo onderlegd dat ik weet wat ik moet zeggen.”
Spektakel
Erik van der Hoff belooft dat Sabotage een spectaculair programma wordt, vooral door de tegenstellingen. „Aan de ene kant heb je de vaak groots opgezette spellen, aan de andere kant het intieme huis. Dat was meteen de enige angst die we tijdens het maken hadden; zoiets als dit is nog nooit gemaakt, we moesten maar afwachten of het goed werkte. Gelukkig gaat die combinatie heel goed.” Nu alleen nog ontrafelen wie de saboteur is. Hero Brinkman is ervan overtuigd dat hij de juiste Sabotage-eigenschappen in huis heeft. Welke dat zijn? „Je moet betrouwbaarheid uitstralen, overtuigingskracht hebben en goed gebekt zijn. Dat heb ik allemaal. Wie weet ben ik de saboteur dus wel.”