Volgens Robert draait om dokter Robert, maar is geen typische doktersserie. De dokter heeft namelijk een midlifecrisis, met alle gevolgen vandien.
Op een heel gewone dag draait huisarts Robert Finkelstein (Peter Blok) volledig door. Hij slaat de strijkplank doormidden, geeft zijn vrouw Jacqueline (Jacqueline Blom) een knal voor haar hoofd en mag van haar meteen vertrekken. Maar niet nadat hij eerst een nieuwe strijkplank heeft geregeld, want Robert en Jacqueline zijn wel praktische types. Robert heeft een burn-out en raakt ook nog diep in een midlifecrisis. Hoe nu verder?
De serie Volgens Robert is een tragikomedie van tv- en toneelschrijfster Maria Goos (Oud geld, Pleidooi) en haar man Peter Blok, die ook de hoofdrol voor zijn rekening neemt. Voor het eerst sinds 1997 waagt Goos zich aan een tv-serie. Zij en Blok kwamen op het idee voor de serie door een bevriende arts.
"Iemand die steengoed is in zijn vak, maar privé nogal chaotisch is. Een hoogstaande, idealistische man, die als hij gaat tanken zijn portemonnee op het dak laat liggen”, legt Goos uit. Meteen vanaf het begin was duidelijk dat Blok zelf de hoofdrol voor zijn rekening zou nemen.
Blok: "Dat was een automatisch gevolg. Je bent er dan al zo mee bezig, dat je bijna niet anders meer kunt. Ik heb zelf bedacht wat hem in de serie overkomt en waarom. Ik was Robert al, dus dan laat ik hem niet door bijvoorbeeld Thom Hoffman spelen.”
Televisie ontmoet theater
Goos en Blok hebben met Volgens Robert een bijzondere serie gemaakt. Robert praat tegen mensen die er niet zijn en zijn psychiater Lea Luttermeyer (Tjitske Reidinga met donkere pruik) duikt op allerlei momenten in zijn leven op. Dit is geen serie zoals we in Nederland gewend zijn, maar dat was ook zeker niet de bedoeling.
Blok: "Ik vind het belangrijk om iets nieuws te proberen, iets anders dan al gedaan is. Ik kom uit het theater en daar heb je geen special effects, je moet fantasierijk kijken en dat leek me ook spannend voor tv. Bij deze serie moet je blijven nadenken. Wat gebeurt hier en waarom?”
Daarmee loopt het stel natuurlijk wel de kans dat het grote publiek de serie niet begrijpt en afhaakt, maar daar is Blok niet zo bang voor: „Iemand vertelde me een verhaal over films. Het was daarin vroeger gebruikelijk dat de boef altijd een snor had, dat was nu eenmaal de afspraak. Tot er een filmster kwam die geen snor wilde; in het dagelijks leven weet je tenslotte ook niet altijd wie de boef is. Daarover heeft hij met de producers enorm moeten soebatten. Uiteindelijk mocht het, op voorwaarde dat de boef in de eerste paar scènes op de een of andere manier toch een ‘snor’ had. Dan kwam hij ergens binnen en viel er net de schaduw van een spijl over zijn bovenlip. Zo hebben ze langzaam het beeld van een boef losgeweekt van een snor, en maakten de kijkers een stap. Misschien kan dat nu weer.”
Alweer een doktersserie?
De afgelopen tijd heeft het Nederlands kijkerspubliek al kennisgemaakt met succesvolle tv-dokters als Maria Deen (Monique van de Ven), die rustiek praktiseert op Vlieland, en dr. Tinus (Thom Hoffman) die zich staande probeert te houden in het dorpje Wourkum. Die hausse aan doktersseries is geheel en al toeval volgens Blok.
"We waren hier al mee bezig voordat die andere series kwamen. Toen had je ineens dr. dit, dr. dat, Nurse Jackie en weet ik wat allemaal. Dat is niet leuk, en we vonden daarom ook dat we een andere naam moesten bedenken dan Dokter Robert. Dat het woord dokter verdwenen is, geeft aan dat dit niet een typische doktersserie is waarbij je alleen maar een arts in zijn praktijk ziet. Robert had wat dat betreft net zo goed een notaris kunnen zijn, of een politieagent. Het gaat om de mens Robert; we hebben een serie gemaakt over zijn leven.”
Humor en serieuze kant
Desondanks hebben Goos en Blok bewust gekozen voor een dokter als hoofdpersoon. Want ook al kan er flink gelachen worden om Volgens Robert, de serie heeft ook een behoorlijk serieuze kant. De makers trekken zich de malaise in de gezondheidszorg zeer aan en houden met deze serie een vurig pleidooi voor de ouderwetse eenmanspraktijk van de huisarts.
Goos: "Door alle veranderingen in de zorg dreigt de eenmanspraktijk te verdwijnen, alles gaat op in grotere zorgcentra, huisartsen krijgen nog maar tien minuten per patiënt. Zo verdwijnt de vertrouwensband tussen huisarts en patiënt naar de achtergrond. Dat is zo’n verlies. Als deze serie iets van bewustzijn bij de mensen teweegbrengt, zou dat geweldig zijn. Ik hoop dat mensen zeggen: ik ga liever naar een huisarts die mij en mijn kinderen kent, ook al betekent dit dat ik soms moet wachten, omdat er iets ernstigs is met een andere patiënt.” En die ernstige zaken komen ook aan bod in Volgens Robert. Euthanasie bijvoorbeeld.
Blok: "Als je het bestaan van een arts compleet wilt vormgeven, moet je niet alleen geboortes en een blaasontsteking bij een kleuter laten zien, maar moet je dit onderwerp ook behandelen.” Om zo zorgvuldig mogelijk te werk te gaan, lieten Goos en Blok hun scenario lezen door artsen: "We willen geen flauwekul verkopen. Nu maar hopen dat mensen ook worden veroverd door Robert.”