Zij kost ruim 33 miljoen euro, maar we moeten het er dan ook vier jaar mee doen: de openingsceremonie
van de Olympische Spelen.
Het draait bij de Olympische Spelen natuurlijk om de sportieve prestaties, maar de officiële opening van Londen 2012 is meer dan alleen het binnenbrengen van de olympische vlam en het voorstellen van de atleten. Hier presenteert Groot-Brittannië zich aan de wereld.
Beter dan Peking
Filmregisseur Danny Boyle (van Trainspotting en Slum Dog Millionaire) maakt er een festijn van, waarbij ‘Peking 2008’ moet verbleken. Een cast van zo’n 15.000 mensen brengt een show die gebaseerd is op het toneelstuk The Tempest van Shakespeare.
'God Save The Queen'
De muziek bij het spektakel is ook op-en-top ‘British’. Het Engelse dance-duo Underworld gooide 86 hoogtepunten uit de Britse popgeschiedenis in de mix: van The Beatles en Adele tot de Sex Pistols. Dat kan nog tot gênante situaties leiden, als God Save The Queen (met onder andere de tekst ‘the fascist regime’) door het Olympisch Stadion schalt in het bijzijn van queen Elizabeth zelf.
Bobo’s en atleten
Natuurlijk is de koningin erbij als het grootste sportevenement ter wereld in haar achtertuin wordt gehouden. En met haar alle bobo’s van de olympische organisatie. Gelukkig is er in het Olympisch Stadion plek voor 80.000 mensen, dus er passen voor de sfeer ook nog wat echte sportliefhebbers in. Die kunnen zien hoe zo’n 10.000 sporters uit 205 landen zich aan het publiek presenteren. Onder hen zo’n 180 Nederlanders.
Vestingstad London
Als het olympisch vuur is ontstoken en Sir Paul McCartney de ceremonie heeft afgesloten, is Londen tot en met 12 augustus in de ban van de Spelen. 12.000 agenten, 15.000 particuliere beveiligers en een aantal legereenheden worden ingezet om het toernooi veilig te laten verlopen. Sommige Londenaren zijn er niet zo blij mee, dat hun stad is veranderd in een vesting, met afweergeschut op hun daken, maar de organisatie laat niets aan het toeval over.
Oranje medaillekansen
Peking leverde Nederland 16 medailles op: 7 gouden, 5 zilveren en 4 bronzen. Dat kan beter. De sporters die daarvoor moeten zorgen: de zwemestafetteploeg bij de vrouwen (zie ook pag. 71), judoka Henk Grol, windsurfer Dorian van Rijsselberghe, turner Epke Zonderland, wielrenster Marianne Vos, zeilster Marrit Bouwmeester en de mannenestafetteploeg op de 4 x 100 meter. Die won deze maand al de EK en is in bloedvorm. Hopelijk zijn ook nog andere Nederlandse sporters tot iets bijzonders in staat. Want winnen is toch net iets leuker dan alleen meedoen.