Lees in deze special alles over het ultieme avontuur. Interviews met de kandidaten en presentator Sol Wortelboer, hoe gaat het achter de schermen en hoe werkt Peking Express ook alweer?
Zeven stellen vertrekken half januari naar Zuid-Korea voor het avontuur van hun leven. Nederland gaat op dat moment gebukt onder een ijzig koudefront, maar de veertien kandidaten van Peking Express weten dat zij pas echt een buitengewoon avontuur tegemoet gaan. Vooral de eerste etappes in Zuid-Korea, waar de thermometer op dat moment min-20 graden aangeeft, zijn bitterkoud . En dan kan urenlang zoeken naar een lift uitlopen op een klein drama. Later in het programma komen ze terecht in de hitte op de Filipijnen. Grotere extremen zijn bijna niet denkbaar. Maar dat zijn omstandigheden die horen bij Peking Express.
Route
De route loopt dit jaar van Seoul in Zuid-Korea naar Manilla op de Filipijnen. De zeven duo’s moeten negen etappes liftend afleggen en zelf hun eten en een slaapplek bij de lokale bevolking zien te regelen.Het enige wat ze krijgen is één euro per dag. Maar daar kom je zelfs op de Filipijnen niet ver mee tegenwoordig. Het stel dat een etappe het langszaamst aflegt, loopt kans naar huis te worden gestuurd.
Een ton
De kandidaten hebben dus geen keus; om ver te komen in het programma moeten ze creatief, vindingrijk en brutaal zijn, maar vooral over veel doorzettingsvermogen beschikken. Want het is heus niet altijd leuk om een dag zwetend rond te lopen met een zware rugzak om, onderwijl hopend dat je ’s avonds een slaapplek weet te regelen. En dan de volgende dag weer met frisse moed, maar zonder douchebeurt, vertrekken. De kandidaten doen het wel ergens voor. Het stel dat een etappe het snelst aflegt, krijgt een amulet ter waarde van 10.000 euro. In totaal worden er 10 amuletten verdeeld. In de finale is dus een ton te verdelen.
Comeback
Dit is de comeback van Peking Express dat eerder van 2004 tot 2008 te zien was, toen nog gepresenteerd door Art Rooijakkers. De allereerste keer liep de route van Moskou naar Peking, de oude route van de Transsiberië Express. Kandidaat Reinier verwierf in die editie faam met zijn tekst: ‘Come on drive, you klootzak!’ gericht tegen een goedwillende local die hem een lift aanbood. In de jaren daarna volgden routes door zo’n beetje alle werelddelen.
Marokko Express
Maar wat maakt een route nu tot een echte Peking Express-route? Volgens Karl Martens, het meesterbrein achter Peking Express en al vanaf seizoen 1 verbonden aan het programma, is een aantal zaken onontbeerlijk: 1) kandidaten moeten zich ontheemd voelen, 2) er moet interactie mogelijk zijn met de lokale bevolking en 3) alle etappes moeten zich in een ander landschap afspelen. Die drie zaken zorgen voor mooie televisie. En die succesformule werd een hit in heel Europa; er is zelfs een Marokkaanse versie van Peking Express. Avontuur verkoopt.
Terug naar de Peking Express 2012 Special