„Pasen roept bij mij hetzelfde gevoel op als Kerst en het Suikerfeest: een samenzijn met familie en geliefden. Met zijn allen aan één tafel en dan lekker eten. Tabouleh is een Libanees gerecht dat prima past bij het voorjaar."
24Kitchen-kok Mounir Toub vervolgt: "Je krijgt er een echt lentegevoel bij. Koken roept bij mij sowieo emoties en herinneringen op. Ik vertel in Makkelijke maaltijd ook veel over mijn moeder; zij is de basis van mijn alles.
In de Marokkaanse cultuur helpt de dochter vaak met koken, maar die hadden we niet thuis: ik ben de middelste van drie zonen en mocht meehelpen. Het respect dat ik dan kreeg, deed me verlangen naar meer. Ik ben ook zo blij dat ik de liefde voor eten en koken van mijn moeder heb meegekregen; koken is voor mij de ultieme vorm van liefde.
Mijn vrouw heeft ook mijn hart veroverd door voor me te koken. De eerste keer dat ze dat deed, vond ze wel doodeng.
Maar wat weinigen weten, is dat een kok een echte bourgondiër is; ik houd van lekker eten. Het maakt me ook niet uit wat het is: als het maar met liefde is bereid. Daarbij kan mijn vrouw net zo goed koken als mijn moeder. Ik ben gezegend!”
Dit recept voor Libanese tabouleh is voor 4 personen
Specerijenbouillon
ingrediënten
1 theelepel gemberpoeder
2 eetlepels kaneelpoeder
1 theelepel kurkuma
1 takje rozemarijn
1 courgette
300 gram bulgur
100 gram krenten
Bereiding bouillon
Verwarm de grillpan en de oven voor (oven op 70°C). Breng 2 liter water met de specerijen en rozemarijn aan de kook. Snijd de courgette in de lengte doormidden en daarna in plakken. Kook de bulgur in de specerijenbouillon in circa 4 minuten gaar. Voeg krenten en courgette toe en kook circa 1 minuut mee. Schep de bulgur, courgette en de krenten uit de pan en laat ze afkoelen. Bewaar de bouillon voor later.
Vlees
ingrediënten
8 lamskoteletten
8 takjes munt
4 takjes koriander
2 sinaasappels
zout
versgemalen peper
zonnebloemolie
4 eetlepels groene pesto
200 gram gekookte kikkererwten
1 bakje rode cherrytomaatjes
Bereiding vlees
Snijd de munt en koriander in reepjes en rasp de schil van de sinaasappels. Meng de munt, koriander en sinaasappelrasp met de bulgur en breng op smaak met zout en peper. Smeer de lamskoteletten in met wat olie. Grill de koteletten circa 3 minuten in de grillpan. Besmeer ze daarna met de pesto, verpak ze in aluminiumfolie en houd ze warm in de voorverwarmde oven. Spoel de kikkererwten af en laat ze uitlekken.Pers de sinaasappels uit en meng het sap met 50 ml specerijenbouillon. Voeg de cherrytomaatjes en kikkererwten toe aan de saus en kook circa 2 minuten mee. Haal de koteletten uit de oven en schenk het sap van het vlees bij de saus en roer goed door.
Eet smakelijk!
Dit recept staat ook in Televizier 14 / 2012
Meer gerechten? Zie ook de site van kookzender 24Kitchen
Lees ook het Paasrecept van Rudolph van Veen: hartige cupcakes