Nu de kernreactoren in het Japanse Fukushima verontrustende activiteit vertonen, denken veel mensen terug aan 1986. In dat jaar, nu vijfentwintig jaar geleden, vond de grootste nucleaire ramp ooit plaats in het Oekraïense Tsjernobyl. RTL Nieuws-correspondent Jeroen Akkermans is teruggegaan naar de onheilsplek en laat in een indringende documentaire zien dat de ramp zelfs vandaag nog grote gevolgen heeft.
Op 26 april 1986 gaat het vreselijk mis in de Sovjet-kerncentrale bij Tsjernobyl. Een mislukte test in een reactor veroorzaakt een nucleaire explosie, waarbij een enorme wolk radioactieve straling de lucht in wordt geblazen. In totaal zijn er misschien wel tienduizenden doden gevallen, hoewel het officiële Russische dodental nog altijd op 56 staat.
Gevolgen
RTL Nieuws-correspondent ging terug naar de onheilsplek en beschrijft hoe de ramp zich voltrok, met beelden van toen. Hij laat zien dat de ramp zelfs vandaag nog grote gevolgen heeft. Voor de direct getroffenen, maar ook voor hun kinderen en hun kleinkinderen. Akkermans spreekt met mensen die het ongeluk van dichtbij hebben meegemaakt en met mensen die vandaag nog de gevolgen van de ramp moeten dragen. Ze vertellen schokkende verhalen, die tegen de achtergrond van de ramp in Japan nog indringender zijn.
Rampexcursie
Uit de documentaire blijkt ook dat het gevaar nog lang niet geweken is. De kapotte reactor - met daarin nucleair materiaal - is verpakt in een betonnen sarcofaag. Maar die vertoont inmiddels barsten en scheuren. Een tweede explosie is in theorie nog steeds mogelijk. Tegelijkertijd is Tsjernobyl een grimmig reisdoel voor toeristen, die zich laten rondleiden op de rampplek. Jeroen Akkermans heeft deze bizarre 'rampexcursie' gemaakt en mede aan de hand daarvan vertelt hij het verhaal van Tsjernobyl, 25 jaar later.
RTL Nieuws: 25 jaar na Tsjernobyl wordt donderdag 21 april uitgezonden om 22.30 uur op RTL 4.