Vanavond is te zien welk jong talent het tweede seizoen van The Voice Kids wint. De wereld ligt dan even aan je voeten. Maar kun je als minderjarige talentenjachtwinnaar de aandacht ook vasthouden?
Voor Fabiënne Bergmans leek het even of de wereld aan haar voeten lag toen ze vrijdag 23 maart 2012 hoorde dat ze de eerste editie van the Voice Kids had gewonnen. Al snel bleek de waarheid echter heel anders. Een single en een videoclip opnemen is leuk, en een studiebeurs van 10.000 euro is mooi meegenomen, maar als winnaar van een zangwedstrijd wil je natuurlijk maar één ding: lekker veel optreden. Helaas steekt de wetgeving daar een stokje voor.
Geduld is een schone zaak
Kinderen tot zestien jaar mogen volgens de Arbeidstijdenwet maar zeer beperkt en uitsluitend onder strenge voorwaarden werken. Dertien- en veertienjarigen mogen bijvoorbeeld maximaal 23 keer per jaar een optreden geven en iedere aflevering van the Voice Kids telt al mee. Dat betekent dat je na de blind auditions, de battles en de finale nog amper twintig keer op de planken mag staan. Dit overkwam ook Fabiënne. Ze was 13 jaar toen ze won en besefte al snel dat ze vanwege haar leeftijd nog even geduld moest hebben. „Mijn debuutalbum zal waarschijnlijk pas op mijn zestiende uitkomen”, vertelde ze enkele maanden na de finale. „Dan heb ik nu nog twee jaar de tijd om veel op te treden en lekker te werken aan nieuwe singles.”
Kapers op de kust
Door die gedwongen pauze loopt zowel Fabiënne als de winnaar van de huidige reeks het risico dat het grote publiek hen uit het oog is verloren wanneer ze zestien zijn. Iemand die daarover kan meepraten is zangeres Lisa Lois (25): zij won in 2009 het tweede seizoen van X Factor en weet hoe lastig het is in de spotlights te blijven. „Als je aan een tv-talentenjacht meedoet en wint, is het niet gegarandeerd dat je een langdurige carrière tegemoet gaat. In het begin moet je het hebben van de hype die zo’n programma met zich meebrengt. Maar zodra je hebt gewonnen en wordt ‘overgeleverd’ aan de platenmaatschappij, moet je het toch echt zelf doen. Je gaat zo snel mogelijk een plaat uitbrengen, aangezien je dan nog vers in het geheugen ligt van het publiek. Maar dan komt die tweede plaat eraan en intussen zijn er alweer 300 nieuwe talentenjachtwinnaars bijgekomen, want die programma’s schieten tegenwoordig als paddestoelen uit de grond. Het is dus heel moeilijk om zonder begeleiding of zonder de hype van een tv-programma ‘in the picture’ te blijven.”
Voice Kids-concerten
Fabiënne heeft het afgelopen jaar, ondanks de wettelijke beperkingen, hard gewerkt om wél in de schijnwerpers te blijven. Zo trad ze op tijdens de Voice Kids-concerten, bracht twee singles uit en maakt eind maart haar acteerdebuut in de jeugdfilm Spijt, naar het gelijknamige boek van Carry Slee. Toch houdt ze er rekening mee dat een carrière als zangeres misschien niet voor haar is weggelegd. Daarom is ze van plan de gewonnen studiebeurs straks te gebruiken voor een praktische opleiding waarop ze kan terugvallen.
Angela schiet te hulp
Maar als het aan coach Angela Groothuizen ligt, blijft Fabiënne actief in de muziek. Angela gelooft in de Brabantse tiener: „Ze ís een uitzonderlijk talent en zou zomaar eens een heel belangrijke zangeres kunnen worden”, verklaarde Angela, die ook na de finale betrokken bleef bij haar pupil. Ze produceerde zelfs Fabiënnes eerste single en was zo toegewijd dat ze eigenhandig de spelfouten uit de songtekst haalde. Eerder begeleidde Groothuizen andere ex-talentenjachtkandidaten, zoals de meidengroep Sway (X Factor) die ze momenteel meeneemt op haar theatertour. Deze ervaringen met talentjes brachten haar op een idee.
Brand New Talent
Om jong talent beter te kunnen begeleiden, heeft Angela de Brand New Talent Academy opgericht. „Zo kan ik de extreme talenten helpen, mensen van wie ik denk: die zijn écht goed”, legt Groothuizen uit. „Jonge songwriters en talentjes uit The Voice Kids, maar ook uit andere talentenjachten. Ik heb jonge en een paar oude producers samengebracht, zodat ze elkaar kunnen inspireren. Op dit moment wordt de studio gebouwd. We gaan ervoor zorgen dat ze met elkaar kunnen werken, betere liedjes leren schrijven en beter leren zingen om zo een langdurige carrière op te bouwen.”