De beste festival documentaires

9 september 2024 10:48 | partnerbijdrage | Door Partnerbijdrage ism 24WEB

© Pexels
Festivals zijn natuurlijk iets van alle tijden. Toch zijn er een aantal festivals die net even iets specialer zijn dan de ander. Daarom hebben wij een selectie gemaakt van documentaires over de bekendste festivals.

Daarbij is het populairste natuurlijk het festival ‘Fyre’ dat helemaal nooit heeft plaatsgevonden, maar waar wel tot in een vergevorderd stadium de meeste voorbereidingen waren getroffen. Hoe dit precies zat en nog veel meer, vertellen we je allemaal in dit artikel. Dus heb jij altijd al willen weten wat Woodstock precies is en waarom Fyre nooit heeft plaatsgevonden? Lees dan rustig verder!

Fyre – The Greatest Party That Never Happened (2019)

Het verhaal van Fyre is er een vol intriges, teleurstellingen en ongelooflijke misleiding. Dit evenement zou de geschiedenis ingaan als het meest epische feest aller tijden, maar eindigde in complete chaos en vernedering. Laten we ons verdiepen in het verloop van deze dramatische gebeurtenis.

Fyre Festival werd aangekondigd als een exclusief muziekfestival op een privé-eiland in de Bahama's. Het beloofde een paradijselijke ervaring te worden, met luxueuze accommodaties, gastronomische maaltijden en optredens van wereldberoemde artiesten. Iedereen wilde erbij zijn, want de hype was enorm. Maar helaas bleek al snel dat de mooie beloftes slechts een façade waren. Achter de schermen werkten de organisatoren in alle haast en met weinig planning. 

De infrastructuur, zoals tenten en sanitaire voorzieningen, was ontoereikend en stelde teleur. Gasten werden ondergebracht in noodtenten in plaats van luxe villa's. Het voedsel dat werd geserveerd leek op rantsoenen uit een rampgebied. Optredens werden geannuleerd en artiesten trokken zich terug. De droomachtige sfeer die beloofd werd, veranderde al snel in een nachtmerrie.

This Was Tomorrow (2015)

Op This Was Tomorrow word je meegenomen in een wereld vol muziek, dans en euforie. Het festival staat bekend om zijn unieke locatie en adembenemende decors die je betoveren zodra je binnenstapt. De stages zijn stuk voor stuk meesterwerken op zich, met state-of-the-art lichtshows en geluidssystemen die de artiesten perfect laten uitkomen. Wil jij ook een feestje in je eigen tuin houden? Dat kan!

Kies dan voor de feestverlichting zoals lichtsnoeren en prikkabels voor buiten van bekende merken zoals Blynx Festoon. De line-up van This Was Tomorrow was werkelijk spectaculair. Van internationale supersterren tot aanstormend talent, je vindt hier alle genres binnen de elektronische muziek. Je kunt genieten van sets van wereldberoemde DJ's zoals Tiësto, Hardwell en Armin van Buuren, maar ook ontdekkingen doen op verborgen podia waar nieuwkomers hun kunsten vertonen. 

Avicii – True Stories (2017)

Jarenlang heeft hij de elektronische muziekwereld beheerst met zijn unieke melodieën en energieke beats. Avicii, geboren als Tim Bergling, was een meester in het combineren van verschillende muziekstijlen en het creëren van hits die de wereld veroverden. Zijn album True uit 2013 was een doorslaand succes en bevestigde zijn positie als een van de grootste namen in de industrie. Maar achter het succes schuilde een donkere kant. Avicii worstelde met zijn gezondheid en mentale welzijn. Het intense schema van constant reizen en optredens begon zijn tol te eisen. Hij leed aan fysieke en mentale uitputting en werd geconfronteerd met ernstige stress en angst.

 In 2016 kondigde Avicii aan dat hij zou stoppen met touren. Hij wilde zichzelf beschermen en tijd nemen om te herstellen. Dit nieuws schokte zijn fans over de hele wereld, maar ook zij begrepen dat zijn gezondheid altijd op de eerste plaats kwam. Na zijn afscheid van de tournee richtte Avicii zich op zijn nieuwe album True Stories. Dit album was een persoonlijke reis, waarin hij zijn ervaringen, angsten en overwinningen tot uitdrukking bracht. Elke song was doordrenkt met emotie en had een diepere betekenis voor hem. Helaas heeft Avicii nooit het succes van dit album kunnen vieren. In 2018 overleed hij op tragische wijze op 28-jarige leeftijd. Zijn plotselinge dood schokte de hele muziekwereld en liet een enorme leegte achter.

Woodstock (1970)

Woodstock (1970) is een legendarisch muziekfestival dat plaatsvond van 15 tot 18 augustus 1970 in Bethel, New York. Dit historische evenement staat bekend als het hoogtepunt van de tegencultuur beweging in de jaren '60 en '70. Het festival trok meer dan 400.000 bezoekers en bood een unieke ervaring die muziek, kunst en vrijheid samenbracht. 

Het idee voor Woodstock ontstond als reactie op de groeiende onvrede onder jongeren met de maatschappij en oorlogvoering. Een groep ondernemers, genaamd 'Woodstock Ventures', besloot een festival te organiseren om een boodschap van vrede, liefde en muzikaliteit uit te dragen. Wat begon als een kleinschalig evenement, groeide uit tot een iconisch moment in de moderne geschiedenis.

Op het festivalterrein, een boerderij genaamd Max Yasgur's Farm, traden legendarische artiesten zoals Jimi Hendrix, Janis Joplin, The Who, Santana en vele anderen op. Deze muzikale acts speelden de soundtrack van een generatie en creëerden een sfeer van saamhorigheid en rebellie tegen de gevestigde orde.

Spark: A Burning Man Story (2014)

Burning Man is een fenomenaal evenement dat jaarlijks plaatsvindt in de Black Rock Desert in Nevada. Een brandende passie voor kunst, zelfexpressie en gemeenschap staat centraal bij dit epische festival. Spark: A Burning Man Story (2014) brengt de geest van Burning Man tot leven door middel van een prachtige documentaire die je meeneemt op een betoverende reis naar deze unieke wereld.

Als je ooit hebt verlangd naar een avontuur vol surrealisme, verbazingwekkende kunstinstallaties en grenzeloze creativiteit, dan is Burning Man het evenement voor jou. Het festival begint met het creëren van een tijdelijke stad, genaamd 'Black Rock City', waar duizenden mensen samenkomen om te experimenteren, te verkennen en hun ware zelf te zijn.

Neem rustig de tijd

Het kijken van sommige docu’s kan best wat tijd kosten. Logisch ook, want ze duren gemiddeld tussen de 2 en 4 uur. Neem daarom rustig je tijd om ze te bekijken en plan voor jezelf bijvoorbeeld een avondje vrij, zodat je alleen of samen helemaal kunt opgaan in bijvoorbeeld de docu over ‘Fyre’ of die van Avicii. Wij kunnen je uit eigen ervaring vertellen dat deze documentaires meer dan de moeite waard zijn om te bekijken. Sterker nog, de meesten zijn zo mooi, dat je vast en zeker wel vaker wilt zien.

Meer over