Deze films zijn allemaal om de een of andere reden (vaak geweld of heiligschennis) uit ten minste één land verbannen, en ze zijn stuk voor stuk de moeite waard om te bekijken, ondanks of misschien wel dankzij deze verboden.
1. The Texas Chain Saw Massacre
The Texas Chain Saw Massacre, een van de meest angstaanjagende films ooit gemaakt, en een van de meest gruwelijke ten tijde van de release, werd in 1974 voor sommige kijkers als te grotesk gezien. De film volgt een groep vrienden die geen geld meer hebben voor benzine op het platteland van Texas en vervolgens worden opgejaagd door een familie van kannibalen, was zo gewelddadig dat veel landen weigerden het überhaupt te spelen toen het voor het eerst werd uitgebracht. De film werd niet goedgekeurd in Australië en Groot-Brittannië, en was ook gedurende enige tijd verboden in Duitsland, Noorwegen, Ierland, Singapore, Zweden en IJsland.
2. Battle Royale
Battle Royale vertelt een verhaal dat veel lijkt op The Hunger Games en volgt een groep Japanse studenten van de 9e klas die naar een eiland worden gestuurd waar ze tot de dood moeten vechten. De film werd in een aantal landen verboden vanwege het provocerende geweld, waarbij uiteraard vooral kinderen betrokken zijn. Hoewel Battle Royale zich bewust is van hoe gruwelijk dit geweld kan lijken, vonden veel landen de film veel te controversieel en grotesk om hem ooit te vertonen, waaronder Duitsland, waar de film vandaag de dag nog steeds verboden is.
3. A Clockwork Orange
Regisseur Stanley Kubrick schuwde nooit controverse, en A Clockwork Orange is ongetwijfeld zijn meest opruiende film. De film, die een jonge crimineel in de verre toekomst volgt die na een periode in de gevangenis gehersenspoeld wordt en na zijn vrijlating uiteindelijk terugkeert naar afwijkend gedrag, is een zorgvuldige meditatie over de aard van controle en wat het betekent om een vrije wil te hebben. We weten zeker dat je geen tijd hebt om in een legaal casino te gokken terwijl je deze verboden film kijkt, want je wil volledig met je aandacht bij A Clockwork Orange zijn.
4. The Last Temptation of Christ
Martin Scorsese's kijk op het leven van Jezus Christus bracht meer minachting dan lof teweeg, althans van degenen die zich bijzonder gehecht voelden aan de figuur in het midden van de film. De film concentreert zich op de vele verleidingen waarmee Christus gedurende zijn hele leven te maken kreeg, maar het element waar de meeste christenen een probleem mee hadden was het idee dat Christus mogelijk seksuele verlangens had. De film werd bij de eerste release door sommige theaterketens verboden en blijft verboden in de Filippijnen en Singapore. Ondanks al deze controverse is het echter een film van Martin Scorsese, en misschien wel een van zijn beste.