Je geld niet (teveel) laten verdampen door de inflatie

16 april 2023 12:44 | partnerbijdrage | Door In samenwerking met onze partners

© Pixabay (via nattanan23)
De afgelopen jaren is zowat alles behoorlijk in prijs gestegen. Onder andere hogere grondstofkosten, stijgende energie- en brandstofkosten, en duurdere boodschappen hebben de inflatie flink laten stijgen.

In 2022 bedroeg de inflatie gemiddeld tien procent. De hoogste inflatie in de laatste 50 jaar. Ook voor 2023 wordt nog een hogere inflatie verwacht dan de jaren voorafgaand aan 2021, namelijk ruim vier procent. En dat, terwijl de spaarrentes nog steeds minimaal zijn. Wat kun je doen om je geld niet te veel te laten verdampen?

Belangrijk om een financiële buffer aan te houden

Iedereen kan opeens geconfronteerd worden met onverwachte kosten. Denk aan de reparatie van een daklekkage van de eigen woning of de auto, of de vervanging van een wasmachine of elektrische fiets. Om door deze onvoorziene uitgaven niet in financiële problemen te komen, is het belangrijk altijd een bepaalde geldbuffer achter de hand te hebben. Het Nibud geeft advies over hoe hoog deze financiële buffer zou moeten zijn in een specifieke situatie.

De groeiende populariteit van investeren

Maar wat doe je als je nog meer geld gespaard hebt? Bijvoorbeeld als een extra pensioenpotje? Laat je dat op een spaarrekening staan? Met de blijvende lage spaarrentes en hoge inflatie, verliest dit geld voortdurend wat van zijn waarde. Het is dan ook niet gek dat veel consumenten de afgelopen jaren op zoek zijn gegaan naar alternatieven om meer rendement uit hun spaargeld te halen.  

Dat is mogelijk door geld te investeren. Waar je het beste je geld in kunt investeren? Daar is niet een eenduidig antwoord op te geven, het hangt namelijk van een aantal factoren af. Zaken die meespelen zijn onder andere je vermogen, de risico’s die je wil en kunt lopen, de gewenste looptijd en de eigen persoonlijke voorkeur. 

Investeren is niet alleen maar voor de rijke ‘happy few’

Geld investeren is door de jaren heen veel gemakkelijker geworden. Waar je vroeger bijvoorbeeld alleen via een tussenpersoon in aandelen of obligaties kon beleggen, heb je nu in een mum van tijd een eigen beleggingsrekening online geopend. Bovendien heb je niet altijd meer een groot vermogen nodig. Beleggen in aandelen is al mogelijk vanaf een paar tientjes per maand.

Populaire en opvallende, verrassende investeringsmogelijkheden

De meest populaire investering is beleggen in aandelen, fondsen en obligaties, gevolgd door investeren in vastgoed, crypto’s, P2P leningen en edelmetalen zoals goud en zilver. Erg trendy, en met goede rendementsverwachtingen, is daarnaast beleggen in duurzaamheid. Denk hierbij aan eigen zonnepanelen of een zonnepark, windenergie, laadpalen of bos. Geld investeren in iets minder alledaags? Denk dan aan games en e-sports, apps, drones of verzamelitems zoals lego, whiskey, sneakers of auto’s. 

Praktische tips voor je begint met beleggen:

Tot slot nog drie handige tips voor mensen die erover nadenken hun geld te investeren.

  1. Je loopt het risico dat je je inleg verliest. Investeer dus alleen geld dat je niet echt nodig hebt, zeker niet op de korte termijn.
  2. Spreid je inleg om het risico op verlies zo klein mogelijk te maken.
  3. Laat emoties niet de overhand krijgen, en onthoud dat fluctuaties in waarde heel natuurlijk zijn.

Meer over