In Race Across the World trekken vijf koppels onder begeleiding van Martijn Krabbé op de bonnefooi van Mexico naar het uiterste zuiden van Argentinië. Die reis was ook voor de productie een uitdaging.
Het hoofdkantoor van productiemaatschappij IDTV had tijdens de opnames van Race Across the World wel iets weg van een commandocentrum. Twee maanden lang volgden de makers vijf duo’s met elk hun eigen cameraploeg op een trektocht van Mexico-Stad naar Ushuaia, een stad in het uiterste zuiden van Argentinië. Het is een reis van zo’n 14.000 kilometer door zeventien Midden- en Zuid-Amerikaanse landen. Onderweg wagen de kandidaten zich aan allerlei activiteiten, die ook op afstand geregeld moesten worden. Een organisatorische monsterklus die creatief directeur Jasper Hoogendoorn en uitvoerend producent Momo Zarroue met hun team geklaard hebben.
Lees ook: Deze verrassende BN'ers doen mee aan Race Across The World
Race Across the World
Race Across the World is het eerste reality-reisprogramma op deze schaal sinds de coronapandemie. Daar kwam voor de makers veel bij kijken: “We willen alles zo realistisch mogelijk in beeld brengen én de veiligheid van onze mensen waarborgen. Zuid-Amerika is toch een deel van de wereld waar niet overal alles koek en ei is.
Vooraf proberen we daarom heel veel risico’s in kaart te brengen. We hebben allerlei lijntjes met ambassades, buitenlandse producenten en mensen die ter plaatse zaken voor ons regelen, maar bij realityprogramma’s weet je nooit zeker hoe het loopt. Oplichters, extreem weer, bussen die van de weg raken, dreigende politieke situaties, de steeds veranderende coronarestricties en natuurlijk de taalbarrière. Het komt allemaal voorbij.”
Enorme vrijheid
De kandidaten krijgen vergeleken met andere IDTV-producties als Wie is de Mol? en De Verraders veel vrijheid: “Iedereen mag naar eigen inzicht bepalen hoe ze naar de finish in Ushuaia komen. Er zijn eigenlijk maar drie spelregels: vliegen mag niet, je mag geen mobieltjes gebruiken en als je geld op is, lig je uit het programma.
Bij de start krijgt ieder duo 3500 euro, ruwweg het bedrag van hun twee vliegtickets. Dat lijkt veel, maar als je er bijna zestig dagen met z’n tweeën van moet leven en reizen, valt dat behoorlijk tegen. De deelnemers moeten voortdurend afwegingen maken: als je bijvoorbeeld de hele dag in een benauwde bus hebt gezeten, klinkt overnachten in een hotel met een bad en airco verleidelijk, maar een hostel is wel goedkoper. Wat doe je dan? Dat zorgt ook voor verrassende interacties tussen de kandidaten.”
Martijn Krabbé
Toch laten de makers de deelnemers niet geheel aan hun lot over. De reis is opgedeeld in acht etappes, iedere aflevering eindigt bij een checkpoint waar presentator Martijn Krabbé de duo’s opvangt: “Op weg naar die checkpoints krijgt ieder koppel de kans om een uitje te doen waar ze altijd al van hebben gedroomd: walvissen spotten, een fietstocht door de Amazone of een bezoek aan de Argentijnse wijnvelden. Het kan allemaal. We willen ook laten zien hoe mooi en divers de landen zijn. Wie zo’n checkpoint als eerste bereikt, heeft wel bepaalde voordelen: je mag als eerste een uitje kiezen of de volgende dag eerder vertrekken.”
Fantastisch avontuur
De makers zijn trots op het eindresultaat: “Race Across the World is meer dan een spel. Het is een fantastisch avontuur dat mensen terugwerpt op de essentie van reizen. We lijken soms vergeten hoe verbindend en verrijkend het is om dwars door landen, natuur en culturen te reizen in plaats van er overheen te vliegen.”
Race Across the World is vanaf woensdag 15 maart 2023 acht weken lang om 20:30 uur te zien bij RTL4.