Bad banks is een Duitse misdaadserie met een Engelse titel en een Nederlander in een van de hoofdrollen. Zes vragen aan Barry Atsma.
Waarover gaat Bad banks?
“Over het geldsysteem dat is gebouwd op emotie, angst en risico. Laat mensen daarmee spelen en er komen problemen. Het gaat over grote machtige structuren waarbinnen persoonlijke vetes worden uitgevochten die wereldwijd problemen kunnen veroorzaken. Zo gaat het in werkelijkheid ook. Ik heb met bankiers en ex-bankiers gesproken, echt grote namen. Daar kwam ik met rode oortjes vandaan omdat je dan inzicht krijgt in de manier waarop gespeeld wordt met geld en hoe bankieren gebaseerd is op de emotie van de massa.”
Gabriël Fenger is een snelle jongen die voor een investeringsbank in Frankfurt werkt. Wat is voor jou het aantrekkelijke van die rol?
“Bij beleggingsbanken zit het grote geld en daar zitten ook de grote risiconemers. Gabriël Fenger is zo iemand. Hij is snoeihard, zeer succesvol en intelligent. Tegelijkertijd is hij een eenzame man die gevangen zit in de illusie dat geld maken het belangrijkste is in het leven. Hij is de belangrijkste aap op de rots die op een gegeven moment doorkrijgt dat ie daar in z'n eentje zit. Dat is interessant om te spelen.”
Bad banks is allang opgenomen. Maar je vertelt dat je net terug bent van Duitse les?
“Ik ga binnenkort een nieuw project in Duitsland doen. Eva Pieper is een regisseuse en coach die mij al vijf jaar zowel inhoudelijk als spreektechnisch begeleidt bij Duitse producties. Ik hoef niet accentloos Duits te spreken, maar ik wil serieus alle nuances van het spel kunnen spelen en dat kost heel veel arbeid.”
Op BBC 1 draait op dit moment de serie The split waarin je een hoofdrol hebt. In Duitsland en Engeland ben je alweer met nieuwe producties bezig. Raken we je kwijt?
“Nee hoor. Ik kan in Nederland interessante hoofdrollen spelen. Zo'n rol als in Bankier van het verzet is echt bijzonder voor mij. Hetzelfde geldt voor Klem. Dus zolang het zo gaat, blijf ik gewoon in Nederland.”
Is er een groot verschil tussen werken in Nederland of in Duitsland en Engeland?
“De budgetten in die landen zijn veel groter. Gisteren hebben we in Londen drie pagina’s tekst gedraaid, waar we bij Klem tien pagina's per dag doen. Dat betekent snel keuzes maken, strak plannen en snoeihard werken en sjouwen voor alle crewleden. In Engeland zouden ze er steil van achterover vallen als ze dat zagen. Aan de andere kant levert dat tempo ook weer een bepaalde scherpte en creativiteit op.”
Wil je zelf nog iets kwijt over Bad banks?
“Mijn tegenspeelster Paula Beer is echt een ongelofelijk talent. Zij wordt absoluut een wereldvermaarde actrice. Je ziet hier een jong talent dat de wereld gaat veroveren aan het werk in een van haar eerste grote projecten. Dat alleen al is een reden om naar Bad banks te kijken.”
Bad Banks, dinsdag - NPO 1 • 21.20 uur
Lees ook: Bad banks wordt in het Nederlands nagesynchroniseerd