Morten Mathijsen wil de volgende minister-president van Nederland worden. Maar in de nieuwe thrillerserie Morten duikt een geheim uit zijn verleden op, dat zijn reputatie ernstig kan schaden.
Tekst: Ernest Marx
Macht, verraad, verleiding en de verslaving aan aandacht. Dat zijn de smeuïge elementen waar de nieuwe Nederlandse thrillerserie Morten op drijft. Peter Paul Muller glorieert in de titelrol. Morten Mathijsen – getrouwd, drie dochters – is een charismatische, ambitieuze politicus die de nieuwe minister-president van Nederland wil worden. Hij gaat goed in de peilingen, alleen dreigt een duistere zaak uit zijn verleden zijn plannen in de war te schoppen. Naast Muller speelt Nasrdin Dchar een belangrijke rol als Mortens rechterhand.
Tot zover even de mannen. Want in Morten spelen vooral sterke vrouwen de hoofdrol. Dat is ook wat regisseur en scenarioschrijver Jean van de Velde (Bram Fischer, Hoe duur was de suiker, All Stars, Lek) meteen zo aantrekkelijk vond aan het verhaal.
“De serie is gebaseerd op de boekenreeks De Morten trilogie. Toen ik die las, vond ik allereerst het plot spannend. Maar belangrijker nog: de boeken zijn geschreven door parlementair verslaggever Dominique van der Heyde en journaliste Annet de Jong. Dat sprak me nog het meeste aan: een sterke thriller in de politieke arena die ook nog eens nadrukkelijk is geschreven door twee vrouwen. Want dat voel je aan alles. Zij bevolken Mortens wereld met sterke vrouwen die allemaal meer zijn dan eenvoudige poppetjes in zijn leven.”
Vrouwelijke obstakels
Op weg naar de politieke top krijgt Morten te maken met verschillende vrouwelijke obstakels. Zo zijn daar zijn pinnige fractieleider (Elsie de Brauw) en de huidige minister-president (Betty Schuurman). Thuis moet hij zien te dealen met zijn complexe echtgenote (Elisa Beuger) en hun puberdochter (Julia Nauta) die er een pillenhandeltje op nahoudt.
De echte ellende komt uit een andere hoek: Morten wordt gechanteerd. Hij weet niet door wie. Het heeft alles te maken met een uitbundig seksfeest in een Belgische villa, twintig jaar geleden. Morten liet toen zijn lusten de vrije loop op dezelfde avond waarop daar een man in het zwembad verdronk. Diens dochter Kelly (Claire Bender), inmiddels een jonge vrouw, onderzoekt de dood van haar vader. Zij doet zich voor als politicologiestudente en infiltreert in De Nieuwe Liberalen, de partij van Morten.
😨😨 De spannende nieuwe thrillerserie #MORTEN met Peter Paul Muller zie je vanaf 7 april om 20.55 uur op NPO 3. pic.twitter.com/QWXOI2qdza
— AVROTROS (@AVROTROS) 31 maart 2019
Nasrdin Dchar
De serie is niet gebaseerd op de gehele boekentrilogie, slechts op elementen uit de eerste twee delen. Van de Velde: “Die vond ik het spannendst. Morten en Kelly zijn de hoofdpersonen. Zij moesten in de acht afleveringen de duidelijkste ontwikkeling doormaken en dat kwam in de eerste twee boeken het beste naar voren. Deel drie speelt pas jaren later. Als er ooit een tweede seizoen van Morten komt, kun je daar eventueel mee verder.”
Het tweede boek uit de reeks heet Mo. Dat is geen afkorting van Morten, maar de voornaam van het karakter gespeeld door Nasrdin Dchar. In de loop van de serie wordt de rol van deze Mo Liman steeds belangrijker. Om hun electorale kansen te vergroten hebben De Nieuwe Liberalen stemmers nodig met een niet-westerse achtergrond. Daarom schuift Morten zijn partijgenoot Mo naar voren.
Nasrdin Dchar: “Hij is de rechterhand van Morten en wil als ambitieuze politicus ook graag doorstomen naar de top. Wat ik heel interessant vind aan Mo, en waarom ik hem zo graag wilde spelen, is dat hij zich begeeft op een terrein waar je niet snel iemand met zijn islamitische, niet-westerse migratieachtergrond verwacht.”
Partij of gezin?
De Nieuwe Liberalen houden er namelijk nogal rechtse standpunten op na. Zo is Morten voor een inperking van de democratie. Hij vindt weliswaar dat iedereen gelijke kansen moet krijgen, maar als je die niet pakt, moet je volgens hem ook wegwezen. Dchar: “Ik zou nooit op zo’n partij stemmen, maar mijn personage moest ik natuurlijk wel laten geloven in die standpunten. Het boeiende van mijn rol is dat je gaandeweg merkt dat Mo in een groot conflict terechtkomt.”
Mo is zelf misschien helemaal geaccepteerd in de politiek, zijn zeventienjarige puberzoon met dezelfde niet-westerse achtergrond heeft soms het gevoel dat hij door de maatschappij met de nek wordt aangekeken. “Mo strijdt voor de ideologie van zijn partij, maar staat daarmee lijnrecht tegenover waar zijn eigen zoon voor staat. Kiest Mo voor zijn partij of zijn gezin? Die worsteling vind ik zo’n superinteressant gegeven, alleen al daarover had je in mijn optiek een hele serie kunnen maken.”
Maar de focus ligt op Morten Mathijsen, een personage waar Dchar gemengde gevoelens bij heeft. “En dat vind ik juist hartstikke goed. Als kijker twijfel je soms toch aan Mortens intenties en dat maakt het extra spannend. Peter Paul Muller speelt hem verschrikkelijk goed. Mede daardoor is dit een serie die echt onder je huid gaat zitten.”
Morten | zondag | NPO 3 | Avrotros | 20.55