In het vijfde seizoen maakt Endeavour Morse promotie. Acteur Shaun Evans vertelt over de gevolgen van deze stap.
Had je ooit kunnen denken dat er zeker zes seizoenen van Endeavour Morse zouden volgen toen je in 2011 de pilot opnam?
“Totaal niet, eerlijk gezegd. De pilot was bedoeld als een eenmalig iets. We hadden tevoren ook geen contract voor een paar seizoenen of zo getekend. Dus dat we hier vandaag zouden zitten om te praten over seizoen vijf, laat staan seizoen zes, had ik echt nooit zien aankomen. En dat is een goede zaak, denk ik. Het betekent dat we elk jaar opnieuw de vraag stellen: oké, dat was best goéd vorig seizoen, maar hoe kunnen we de boel verder verbeteren?
De goede dingen handhaven en dat wat niet zo goed werkt schrappen. Aan het begin van elk seizoen vragen we ons opnieuw af: is er nog een verhaal dat we willen vertellen? In plaats van er maar weer gewoon een seizoen uit te persen omdat er zo nodig een vervolg moet komen. Het dwingt iedereen om zijn beste beentje voor te zetten en zijn uiterste best te doen. Je raakt nooit zelfvoldaan.”
Dit vijfde seizoen is het langste Endeavour Morse-seizoen tot nog toe: zes in plaats van vier afleveringen. Wat betekent dat voor het verhaal?
“Zes afleveringen biedt de mogelijkheid om wat dieper op de zaken in te gaan. En echt een soort van karakterontwikkeling schetsen, voor zowel de personages die op het politiebureau werkzaam zijn, als die daarbuiten. Zes delen bieden meer adempauze en de kijker zal echt beseffen wat er speelt.
In de vijfde serie zijn we aanbeland in 1968 en de Oxford City Police zal samen met vier andere politie-eenheden moeten fuseren tot de Thames Valley Constabulary. Met andere woorden, Cowley Police Station, waar Endeavour werkzaam is, wordt met sluiting bedreigd. En wat gaat dat betekenen?”
Morse is inmiddels gepromoveerd toch?
“Endeavour is eindelijk gepromoveerd tot brigadier, maar hij is ontevreden. Wanneer journaliste Dorothea Frazil hem vraagt of hij blij is met zijn rangbevordering, haalt hij nonchalant zijn schouders op en zegt: ‘Ach, het is gewoon iets om af te vinken.’ Endeavour blijft strijdlustig. Hij vraagt veel van zichzelf en hij eist ook veel van anderen. In deze nieuwe serie woont hij tijdelijk in bij collega Jim Strange. Een geweldig idee van de schrijver en producer. Want zeg nu zelf: Morse en Strange die een woning delen… Dat ís ook gewoon grappig.”
Hoe zou je de onderlinge band tussen Morse en hoofdinspecteur Fred Thursday dit seizoen typeren?
“De hogere rang brengt nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee voor Endeavour. Hij is minder aangewezen op Thursday, waardoor de twee minder tijd met elkaar kunnen spenderen. Als onderdeel van zijn promotie krijgt Morse nu voor het eerst ook zelf iemand onder zijn hoede, de jonge rechercheur George Fancy. Morse is natuurlijk gewend om alleen te werken. Dus om te zeggen dat hij daar niet echt om staat te springen, dat is een understatement.”
Hoe is het met Morse en de liefde dit nieuwe seizoen?
“Er gebeurt het nodige op het gebied van de liefde. Boeiend, want je krijgt een geheel andere kant van Morse te zien. Morse ontmoet weliswaar een aantal nieuwe jonge liefdes, maar die zijn toch vooral – onbewust vermoed ik ergens – een soort tegenreactie op wat er zich in het verleden met Joan heeft voorgedaan.”
Waarom spreekt de serie in jouw ogen eigenlijk zo tot de verbeelding?
“Behalve dat mensen de relatie tussen Endeavour en Thursday zo waarderen, beleven ze veel plezier aan het zelf proberen op te lossen van de moordmysteries. Een grote bonus is volgens mij ook dat het verhaal zich niet altijd op dezelfde plek of in hetzelfde milieu afspeelt.
In de zesde aflevering krijgt Endeavour bijvoorbeeld de vraag zich als docent voor te doen op een chique jongensschool. Hij gaat undercover en daardoor krijg je een kijkje in de besloten wereld van het onderwijs. En zo verkennen we veel meer verschillende milieus, waardoor je nooit echt aan één bepaalde plek bent gebonden. Zo blijft het allemaal heel afwisselend.”
Endeavour Morse, woensdag - NPO 1 • 21.20 uur