Interview

Monic Hendrickx vertelt waarom je de SF-reeks Arcadia niet mag missen: 'Echt prachtig geworden'

19 maart 2023 10:00 | serie | Door Lydia van der Weide

© KRO-NCRV

Monic Hendrickx speelt een van de hoofdrollen in de nieuwe futuristische dramaserie Arcadia. Ze vindt het belangrijk goede verhalen te vertellen. ‘Die hebben we nodig om te blijven dromen.’

Op straat wordt actrice Monic Hendrickx (56) vaak herkend als drugskoningin Carmen uit de successerie Penoza. “Pas vroeg een jongen in mijn sportschool of ik echt in die business zit.” Hendrickx lacht. “Hij vertelde openhartig dat hij zelf net maanden had vastgezeten vanwege drugshandel. Voor zijn dochtertje van één probeerde hij nu op het rechte pad te blijven. Ik geniet van dit soort gesprekken; ze bieden mij een inkijkje in een heel ander leven. Dat is precies waarom ik zo van acteren hou. Ik stap telkens in een compleet andere wereld en ook in mijn geest mag ik nieuwe uithoeken verkennen.” Voor Arcadia, een Nederlands-Vlaams project van VRT, KRO-NCRV en Big Blue, kon Hendrickx haar hart weer ophalen. De dramaserie speelt zich af in een fictieve toekomstige samenleving, waar Arcadia, een soort Big Brother, overheerst.

Is ‘Arcadia’ het kijken waard?

“Daar kan ik volmondig ja op zeggen. Ik heb kortgeleden een paar afleveringen gezien en ik vind de serie prachtig geworden. Al speel ik er zelf in mee, het resultaat is ook voor mij altijd afwachten. Het echte werk begint namelijk pas op de montagetafel. Ik wist natuurlijk wel dat het een heel spannend verhaal was: we startten de opnames met het lezen van het hele scenario met iedereen die meedeed. Maar verder ben ik slechts één radertje in het hele circus en is het eindresultaat een verrassing.”

Kijk je na de draaidag niet even naar de gemaakte beelden?

“Nee joh, dat zou onhandig zijn voor productie, te veel tijd kosten. Bovendien is het geen hobby van me om mezelf terug te zien op beeld. Dan word ik veel te bewust van mezelf en zit ik vooral op mijn tekortkomingen te letten. Hoe lovend andere mensen ook zijn over mijn rol als bezorgde moeder in Arcadia, voor mij is het nog veel te vroeg om daar positief over te zijn. Een tijdje geleden viel ik op tv per ongeluk in de Poolse bruid, de film waarin ik in 1998 meespeelde. Toen kon ik wel denken: daar zitten toch wel mooie scènes in.”

Wat kun je vertellen over ‘Arcadia’?

“Het gaat over een familie in een bizarre wereld in de nabije toekomst: Arcadia. Na een grote ramp is er een nieuwe samenleving ontstaan waarin alles wordt bepaald door je burgerscore. Die moet je op hoog zien te houden door ‘goed’ te leven, zoals gezond te eten en hard te werken. Eén snoepje en je score daalt. Mijn echtgenoot Pieter, met wie ik een samengesteld gezin vorm, fraudeert met de score van twee van onze dochters. Als dat wordt ontdekt wordt hij naar ‘de buitenwereld’ verbannen, wat eigenlijk gelijk staat aan doodgaan. Vervolgens moeten mijn dochters en ik het zien te redden zonder hem.”

Lees ook: Maarten Heijmans over zijn rol in Arcadia: 'Je moet voortdurend op je hoede zijn' 

Pieter zet zijn eigen leven dus op het spel voor jullie dochters. Kun jij je daar iets bij voorstellen?

“Ik heb één dochter, ze is 21. Ze is bijzonder goed gelukt, al zeg ik het zelf. En ja: als haar onrecht zou overkomen, zou ik vast tot dingen in staat zijn die echt niet deugen. Ik zou een duivel kunnen worden. Gelukkig loopt zij niet in zeven sloten tegelijk. Ze heeft psychologie gestudeerd en deed van de week haar scriptiepresentatie, in het Engels nog wel. Ik was supertrots op haar. Binnenkort gaat ze op reis naar Azië. Dat vind ik wel spannend hoor.”

In Arcadia wordt alles van iedereen bijgehouden met een geïmplanteerde chip. Wat vind jij van dat futuristische schrikbeeld?

“Ik zie dat de digitalisering sterk ons leven bepaalt. Natuurlijk heeft dat voordelen, maar ook nadelen. Zo weet ik niet of het nou wel goed voor mijn dochter zal zijn dat ze, als ze gaat reizen, zo makkelijk contact met Nederland kan onderhouden. Vroeger belde je één keer en dan was je daarna echt ‘weg’. Nu komt er zoveel op ons af dat het soms lastig focussen is. Zelf worstel ik daar wel mee. Er is veel ruis. Ik probeer goed te kiezen waaraan ik me wil verbinden en wat ik wil toevoegen aan de wereld.”

En wat is het, dat jij graag toevoegt aan de wereld?

“In de eerste plaats: er zijn, voor mijn man, mijn dochter, familie en vrienden. Je kan nog zo succesvol zijn in je werk – en dat is natuurlijk geweldig – maar het draait in het leven toch om persoonlijke diepgaande vriendschappen en intieme relaties. Die verbindingen maken mij gelukkig. En af en toe iets verder kijken dan je eigen vierkante centimeter vind ik ook belangrijk. Zo ga ik na dit interview bijvoorbeeld even het pleintje voor ons huis schoonmaken.

Wat ik ook mooi vind is dat ik door mijn werk kan bijdragen aan een groter geheel. Met mijn rollen wil ik de wereld iets leuker, begrijpelijker, inzichtelijker, grappiger of ontroerender maken. Ik geloof in het delen van goede verhalen. Het maakt de wereld waardevoller. Genuanceerde verhalen bieden troost. Ze laten je reizen, als dat fysiek niet meer kan, wegdromen als de realiteit moeilijk is. Ik denk dat dat essentieel is voor onze geest en voor ons emotionele brein. Dus ja, mijn werk doet ertoe, vind ik. En dan is het ook nog zo dat mijn werk me de kans biedt om mijn bekendheid in te zetten om iets voor anderen te betekenen.”

Op welke manier zet je je bekendheid in?

“Ik ben ambassadeur van Child Houses, een kleine organisatie die in Syrië kinderen zonder ouders of verzorgers opvangt. De oorlog in Syrië is een vergeten oorlog en nu is 70 procent van de kinderen die de afgelopen drie jaar door Child Houses zijn opgevangen hun huis kwijt door de aardbeving. Ik ben heel blij dat ik daar mijn gezicht aan kan verbinden en voor extra geld kan zorgen. Ik gun elk kind het geluk wat ik zelf heb gehad. Ik zie mezelf echt als een zondagskind. Ik kon in mijn jeugd spelen hoeveel ik maar wilde en ook in mijn volwassen leven ben ik nog altijd lekker aan het spelen.”

Ik hoorde dat je dol op flirten bent. Is dat voor jou ook een soort spelen?

“Haha, ja. Als ik nooit meer zou kunnen flirten, dan zou ik de wereld saai vinden. Voor mijn werk ben ik veel op pad, soms in het buitenland – voor Arcadia gingen we naar België, Duitsland en Frankrijk – en daar ontmoet ik vaak inspirerende mensen die ik bewonderenswaardig of gewoon heel erg leuk vind. En ja, dan flirt ik, natuurlijk! Maar ik haal daar niet mijn hele liefdesleven voor overhoop hoor. Ik ben na tweeëntwintig jaar nog steeds gelukkig met mijn man en wij hebben géén open huwelijk. Maar een beetje verliefd zijn is heerlijk, het geeft me het gevoel dat ik leef. Daarna voel ik me ook weer heel rijk als ik thuiskom. Mijn man gunt mij mijn avonturen. Zie je? Ik ben echt een geluksvogel!”

Arcadia is vanaf zondag 19 maart 2023 wekelijks om 20:20 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO3 en bij NPO Start.

Meer over