Tekst: Dominique Hofman
Waarom zeiden jullie ja tegen GTST?
Tamara (rechts op de foto): “Je bent met veel mensen iets heel tofs aan het maken. Dat miste ik een beetje in mijn andere werk als voice-over. Dat is heel solistisch. De chemie met Cas zit goed en ik kan mijn ei kwijt in deze rol. Ik vond dit dus het perfecte moment om weer dagelijks bezig te zijn met acteren.”
Cas: “Dat ik met een gezin terug zou komen, vond ik goed bedacht. Het draait dus niet zozeer om mij. Het conflict tussen ouders en kinderen vind ik bovendien interessant om te spelen. En met Tamara voelde het al meteen vertrouwd.”
Tamara, je bent net als Cas bekend met het fenomeen soap. Hoe zit dat precies?
“Haha, ik heb ze alle drie gehad! Ik ben ooit begonnen met een gastrolletje in Goudkust en vlak daarna heb ik vier jaar in Onderweg naar morgen gespeeld. Later heb ik een aantal weken de rol van Charlie van Lieke van Lexmond overgenomen in GTST. En nu ben ik dus terug!”
In hoeverre lijk jij op je personage Saskia?
“Zij heeft net als ik een pittig karakter. Ik kan ook direct zijn. Tegelijkertijd probeer ik ook het beste van een situatie te maken. Zij doet dat na de verhuizing naar Meerdijk: mensen uitnodigen, ervoor zorgen dat haar kinderen leuke dingen doen.”
En Cas, hoe is het om terug te zijn?
“Het is een spannende tijd. GTST is inmiddels cultureel erfgoed in Nederland, maar dat is niet vanzelfsprekend. Elke dag moet je weer een mooi verhaal neerzetten en de kijkers weten te boeien.”
Is Julian veranderd ten opzichte van vroeger?
“Hij is iets meer rechtdoorzee dan toen. Vroeger was hij veel rebelser, dat ziet hij nu terug bij zijn oudste dochter. Maar je moet niet aan zijn gezin komen, dan is hij behoorlijk opvliegerig. Verder is het nog altijd een trouwe jongen die het allemaal goed wil doen. Die eigenschap herken ik wel.”
Had je twintig jaar geleden bedacht dat dit Julians toekomst zou zijn?
“Nee, toen ik op die motor wegreed, dacht ik: dit was het. We zullen nooit weten hoe dit verhaaltje afloopt. Ik had überhaupt niet gedacht dat het na twintig jaar nog op tv zou zijn. Laatst heb ik de biografie van Julian teruggelezen. Ik was veel vergeten van die tijd, bijvoorbeeld dat hij in een sekte heeft gezeten.”
Gaan we nog zien wat hij de afgelopen jaren heeft meegemaakt?
“Dat denk ik niet, maar de nostalgie komt wel op een andere manier terug. Julian worstelt bijvoorbeeld met de opvoeding van Merel, waarop Laura tegen hem zegt: ‘Jij was vroeger ook niet even makkelijk.’ Dat is een leuk extraatje voor mensen die de soap al twintig of dertig jaar kijken.”
Waaraan voldoet een goede soap volgens jou?
“Die gaat vooral over ouders die hun kinderen niet begrijpen en andersom. Vroeger smulde iedereen van het gevecht tussen Robert en Arnie. Met de familie Verduyn komt dat gevoel hopelijk terug.”
Jullie spelen de ouders van drie puberkinderen. Maken jullie herkenbare situaties mee?
Tamara: “Zelf heb ik geen kinderen, maar ik vind het wel leuk om iets van mijn eigen moeder over te nemen in mijn spel. Bijvoorbeeld de hele tijd kusjes geven of friemelen, dat vond ik als kind heel vervelend. Soms gaat het ook onbewust. Laatst zag ik vlak voor de opnames dat bij Sophie, die Merel speelt, een plukje haar niet goed zat. Toen ik mijn vingers nat maakte en het weghaalde, dacht ik: wat erg, dat is precies wat mijn moeder ook zou doen.”
Cas: “Ik heb thuis ook wel een pittige dochter. Dan sta je overdag een scène te spelen en dan denk je, had ik gisteravond niet een soortgelijke situatie? Het grappige is dat zij net als Merel op voetbal zit.”
Wat staat de familie Verduyn nog te wachten?
Tamara: “Ze hebben een geheim meegenomen naar Meerdijk. Dat komt beetje bij beetje aan het licht.”
Cas: “Wat ik heel leuk vind, is dat Julian en Rik naast elkaar gaan wonen. De tieneridolen van vroeger zijn nu twee veertigers die met een biertje op het balkon over het leven staan te ouwehoeren.”
Goede tijden slechte tijden | weekdagen | RTL 4 | 20.00