De makers van GTST zijn druk bezig de cast en verhaallijnen aan te passen aan de wensen van de kijkers. De eerste wijzigingen zijn al zichtbaar, toch schort het er op bepaalde kritieke punten aan.
Een goede soap valt of staat namelijk bij de juiste verdeling van rollen en archetypes. Deze personages zouden wat ons betreft een welkome aanvulling zijn.
Lees ook:
Suzanne Balk (Ingeborg Wieten)
Als één van de castleden van het eerste uur zou het dertigjarig jubileum een mooi moment zijn voor Ingeborg Wieten om haar comeback te maken. Haar personage begon ooit als onvrijwillige call girl bij het escortbureau van Martine Hafkamp, maar groeide uit tot een sterke zakenvrouw met een groot hart. Inmiddels woont Suzanne alweer jaren in de VS met zoon Guusje Balk en echtgenoot Rodney Carpenter, maar een bezoek is altijd mogelijk. De vriendinnengroep van Linda, Laura en Janine kan altijd een oude bekende gebruiken en wie weet wat er van zoon Guus(je) is geworden?
Alex de Boer (Michael de Roos)
GTST kan niet zonder politie, maar sinds het vertrek van Jack van Houten (Mark van Eeuwen), de verdwijning van Aysen Baydar (Dilan Yurdakul) en het ontslag van Daan Stern (Dorian Bindels) is er geen vaste agent te zien in de serie. Sinds 2014 is Michael de Roos met enige regelmaat te zien als rechercheur Alex de Roos, maar tot voor kort speelde hij vooral tweede viool. Hoog tijd om de rol uit te breiden: er is amper iets bekend over De Boer, hooguit dat hij een toegewijde diender is die er ooit zes maanden over deed om de moord op Jan Maes op te lossen (en er uiteindelijk toch naast zat).
Q Bouwhuis (Max Willems)
GTST-kijkers klagen al seizoenenlang over een overschot aan jonge acteurs. Inmiddels zijn er al een aantal vertrokken, maar van die jonkies wordt Q Bouwhuis met node gemist. De sociaal gemankeerde student is om meerdere redenen uniek in soapland: hij kan niet liegen en vertelt daardoor altijd de waarheid, hoe pijnlijk ook. Uitermate verfrissend voor een serie waar gejokkebrok vaak tot in het absurde wordt doorgetrokken. Q heeft in een korte tijd ook een grote ontwikkeling doorgemaakt die vroegtijdig werd afgekapt toen acteur Max Willems de kans kreeg carrière te maken in de Verenigde Staten. Meer dan genoeg redenen om Q weer een plekje in Meerdijk te geven, zeker nu Linda last heeft van het lege nestsyndroom. Of Max behoefte heeft aan een soap comeback is de vraag, maar na twee mislukte pilots heeft hij in elk geval tijd over. Een andere reden waarom Q memorabel was: de half-Thaise Max was ook nog eens het eerste en enige castlid met Aziatische roots.
Platonische andersgeaarden
Over diversiteit en realisme gesproken: tot nu toe heeft de serie niet één homoseksueel personage gekend dat niet uiteindelijk in bed is beland bij Lucas Sanders. Dat is een wat karig en stereotype beeld van andersgeaardheid. Ook platonische vriendschapscontacten zijn mogelijk en het zou ook de rol van Lucas een stuk realistischer maken: hij heeft in de serie uitsluitend heteroseksuele vrienden en kennissen. Overigens is er in de historie van GTST wel één iemand die niet naast Lucas is wakker geworden: co-assistent Ron (Kevin Hassing) in 2011. Maar dat kwam vooral omdat Ron vreemdging met Lucas' vriendje Edwin en het dodelijke Ebolavirus onder de leden bleek te hebben.
Mark de Moor (Tim Immers)
Kunstschilder Mark de Moor (Tim Immers) verdween vorig jaar achter de tralies nadat hij zijn schoonzus Janine met een dodelijk schot redde van psychopaat Hein Lisseberg. Natuurlijk staat er straf op moord, maar Meerdijk zou een stuk interessanter zijn met Mark buiten de cel. Hij is immers net de liefde van zijn leven verloren aan dementie. Welke impact heeft dat op Mark en hoe bouwt hij zijn leven nu weer op? Dat hij populair is bij de vrouwen bleek wel door affaires met Sjors en Billy de Palma. Marks zoektocht naar het leven en de liefde op latere leeftijd zou voor veel kijkers meer herkenbaarder zijn dan een liefdesdriehoek tussen tieners.