Spoilers!

GTST-nieuwkomer Shanti gebukt onder schaamtevol geheim

22 februari 2019 14:53 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
GTST maakt de komende tijd opnieuw een sociaal taboe bespreekbaar. Ditmaal draait alles om een geheim dat nieuwkomer Shanti Vening angstvallig verborgen probeert te houden.

Op Videoland is al te zien hoe Laura onbedoeld onthuld waar Shanti (Bertrie Wierenga) mee worstelt.

Laaggeletterd

Shanti verdient de kost als nagelstyliste en is dankzij haar vaste hand een ster in het maken van mooie versiersels. Laura vraagt haar daarom het nieuwe weekmenu van de Koning met sierlijke letters op te schrijven, maar Shanti treuzelt net zo lang tot ze het klusje met een smoesje weet te ontduiken. Anton Bouwhuis (Joep Sertons) voorvoelt echter precies wat er gaande is en confronteert haar. Ze kan amper lezen en schrijven.

Shanti's schaamte

Shanti heeft haar middelbare school noodgedwongen nooit afgemaakt. Om toch aan het werk te komen, heeft ze haar nagelstyliste diploma laten vervalsen. Sindsdien leeft ze voortdurend in angst ontdekt te worden en op te draaien voor haar illegale praktijken. Maar bovenal schaamt ze zich voor haar laaggeletterdheid. Anton biedt aan haar te helpen. Immers: lezen en schrijven zijn vaardigheden die je kunt oefenen en staan los van intelligentie. 

Volksprobleem

Shanti is zeker geen uitzondering. Uit cijfers van de Stichting Lezen en Schrijven blijkt dat zo'n 2.5 miljoen Nederlanders moeite hebben met 'basisvaardigheden' als lezen, schrijven en rekenen. Dat heeft niet noodzakelijk te maken met afkomst: meer dan de helft van de laaggeletterden is autochtoon. In het verleden vroeg Caroline Tensen al aandacht voor dit probleem in programma's als Zeg eens B.

Leesclub

Om Shanti te helpen besluit Anton de komende weken een leesclubje met haar te beginnen. Zo kan ze langzaam haar leesvaardigheid oefenen. Uiteraard belooft Anton discreet met haar verborgen schaamte om te gaan, maar in een soap staat niets vast.

Sociale kwesties

De makers van GTST verwerken met enige regelmaat actuele maatschappelijke thema's in hun verhaallijnen. Eerder dit seizoen kreeg het milieu en duurzaamheid veel aandacht door Lucas en Flo. In seizoen 27 zorgde de komst van een asielzoekerscentrum voor ophef binnen en buiten het soapdorp. Ook werd aandacht besteed aan het lot van asieldieren, zelfmoord onder jongeren en automutilatie.  

Lees ook: Meerdijks nieuwste soapie is een oude bekende.

Meer over