"Niet realistisch"

Ophef over GTST-verhaallijn rond dementie

4 oktober 2018 13:36 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
GTST onthulde onlangs dat Marieke de Moor kampt met frontotemporale dementie. Kenners storen zich echter aan de wijze waarop de aandoening in de soap te zien is.

Online ontstond al snel ophef bij ervaringsdeskundigen en ook RTL Nieuws wijdde er een bericht aan.

Niet realistisch

Het grootste punt van kritiek is dat de ziekte niet realistisch in beeld wordt gebracht. Mensen met frontotemporale dementie (FTD) weten zelf niet dat ze iets mankeren, terwijl Marieke (Lidewij Mahler) zich prima beseft wat ze heeft. Ze gaat zelfs al haar familie en vrienden vertellen over haar diagnose.

Alzheimer

De makers van GTST wilden met de verhaallijn een actueel maatschappelijk thema aankaarten, maar volgens neuroloog Yolande Pijnenburg wordt het er niet duidelijker op: "Dementie is een verzamelnaam voor verschillende soorten ziektes. Alzheimer is één van die soorten, net als frontotemporale dementie. Wat je in GTST ziet heeft meer weg van Alzheimer: die patiënten beseffen in het begin heel goed dat ze ziek zijn en doodgaan. Marieke klaagt ook veel over haar problemen. Dat doen FTD-patiënt nooit, want ze hebben géén idéé."

Niet kwetsen

In een reactie laat een woordvoerder van de soap weten dat de makers het vooral belangrijk vonden aandacht te schenken aan dementie: "Met onze verhaallijnen, die vaak raakvlakken hebben met de werkelijkheid, hopen wij bepaalde maatschappelijk onderwerpen bespreekbaar te maken. GTST is en blijft een fictieve soapserie en soms worden er in onze verhaallijnen keuzes gemaakt om bepaalde aspecten uit te vergroten. Het is niet onze intentie om mensen te kwetsen."

Lidewij Mahler

Ook Lidewij Mahler (37) is zich bewust van de impact van haar verhaallijn: "Het is een verschrikkelijke ziekte waar ongelooflijk veel mensen aan lijden. Per jaar wordt er bij 12.000 mensen FDT gediagnosticeerd. Ik dacht: wauw. Ik vind het bijzonder dat ik deze rol dan mag spelen, omdat je dan echt iets vertelt. Iets wat mensen echt meemaken. k heb boeken over dementie gekocht, documentaires gekeken en bij Alzheimer Nederland brochures aangevraagd. Daarna was het afwachten wat voor teksten ik kreeg en of de door mijn gevonden info daar goed op aansloot. Voor zover ik weet, kloppen de feiten. Het lastige is dat het niet de realiteit is. Dus sommige dingen gaan sneller dan ze in het echt zouden gaan en niet iedereen met de ziekte heeft dezelfde symptomen."

Meer over