Kanshebber

B-girl India strijdt om de medailles bij het breaken op de Olympische Spelen

9 augustus 2024 12:48 | sport | Door Irma Tomas

© ANP
Breakdancing maakt dit jaar haar debuut op de Olympische Spelen in Parijs. En Nederland heeft een vrouwelijke breakdance-ster in haar gelederen die vandaag in actie komt. Haar naam is India Sardjoe (18) en hieronder lees je haar verhaal.

"Dit is de eerste keer dat breakdancen op de Olympische Spelen is. Ik heb het Nederlands kampioenschap, het Europees kampioenschap en het wereldkampioenschap gewonnen. Dus het enige hogere dat er nog is, zijn de Olympische Spelen. Kijk, natuurlijk wil ik winnen. Ik wil de lat altijd hoger leggen voor mezelf. Ik ben zover gekomen omdat ik de dingen doe zoals ik ze altijd gedaan heb. Om het simpel te zeggen: doorzettingsvermogen, hard trainen, hetzelfde doen – niks meer, niks minder."

Moeder

Natascha Sardjoe, India’s moeder: "Breaken is alles voor India. Haar eerste keer breakdancen is lang geleden. Ik was toen kinderoppas. Ik nam India en alle andere kinderen mee naar breakdanceles. Vanaf het eerste moment had ze zoiets van: 'Ja, dit vind ik leuk om te doen.' Thuis was ze ook altijd aan het breakdancen en bewegen. Dat is al zo sinds ze klein was.
Als ze op het podium staat, is het pure energie. Ze danst alle stijlen. Ze knalt er altijd op los."

Coach

Diogo Nogueira, India’s coach: "De manier waarop ze draait en beweegt, ze doet het op zo'n unieke manier. Ik weet nog goed dat ze voor het eerst naar mijn les kwam. Ik leerde haar die dag de elbow freeze en die bleef ze daarna een uur lang oefenen. India is gedreven, heeft wilskracht en geeft nooit op. Ze heeft een zeer veelzijdige stijl met de nadruk op elegantie. Ik denk dat het een droom zou zijn als een van ons, het hoogst haalbare zou bereiken. Namelijk een medaille mee naar huis te nemen!"

India strijdt op vrijdagmiddag om 16:00 in de kwalificatie van het breaken en dat kun je live zien op HBO MAX/Eurosport.

Meer over