Vooruitblikken

Dit staat er te gebeuren tijdens de Openingsceremonie van de Olympische Spelen 2024

26 juli 2024 10:00 | sport | Door Joost Aertssen

© ANP IRIS VAN DEN BROEK

Vandaag beginnen in Parijs de Olympische Spelen. De Franse hoofdstad was in 1924 voor het laatst gastheer. Tijdens de openingsceremonie stellen alle deelnemende landen zich voor én wordt de olympische vlam ontstoken.

Griekenland eerst

De openingsceremonie van de Spelen leunt op traditie. Zo gaat Griekenland, als organisator van de eerste moderne spelen in 1896, voorop in de stoet en eindigt het gastland (Frankrijk) de rij. Nieuw is dat de opening dit keer niet in een stadion is, maar op de Seine. De deelnemers varen met bootjes over de rivier om zich door de mensen langs de kade toe te laten juichen.

Oranje boven

Wie namens ons land de vlag draagt, bleef tot deze week een verrassing, maar er zijn kandidaten genoeg. Nederland heeft een sterke equipe, met bekende namen als atleten Femke Bol en Sifan Hassan, ook zijn er medaillekansen voor onder meer de (baan)wielrenners, de hockeyploegen en de roeiers.

Onder hen Karolien en Finn Florijn en Ralf Rienks, kinderen van Ronald Florijn en Nico Rienks die in 1988 roeigoud wonnen. In 1908 in Londen debuteerde Nederland en droeg Jan de Boer als leider van de gymnastiekploeg de vlag. In 1960 liep hockeyer Jan-Willem van Erven Dorens voorop, inderdaad de vader van Beau. Andere sporters die de eer hadden, waren judoka Anton Geesink (1964), amazone Anky van Grunsven (2000) en windsurfer Dorian van Rijsselberghe (2012).

Lees ook: Dit zijn de Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen in Parijs 

Olympische vlam

De officiële opening is het ontsteken van de olympische vlam. Traditiegetrouw mag een gerenommeerd oud-sporter uit het gastland dat doen. Bij de Spelen van 1928 in Amsterdam was die eer nog voorbehouden aan een medewerker van het gasbedrijf.

In 1988 in Seoul ging het mis. Er waren eerst witte duiven losgelaten en een aantal koos de schaal van het vuur als zitplaats. Het ontsteken leidde tot een onvoorziene barbecue. In 1996 in Atlanta mocht bokslegende Muhammad Ali het vuur aansteken en in 2021 in Tokio toptennisser Naomi Osaka. Wie krijgt nu de eer?

Lees hier alles over de Olympische Zomerspelen 2024

De Openingsceremonie van de Olympische Spelen 2024 zie je op vrijdag 26 juli 2024 vanaf 18:50 uur bij NOS op NPO1.

Meer over