Sportliefhebbers kijken er al tijden reikhalzend naar uit en nu is het dan zover. In het Zuid-Koreaanse Pyeongchang beginnen de 23e Olympische Winterspelen. Maar op wie moet je letten en waar kun je alles zien? Wij weten het.
Televisie
Op NPO 1 doet de NOS in Pyeongchang live rechtstreeks verslag van de Olympische Winterspelen. Vanwege het tijdsverschil (in Zuid-Korea is het acht uur later) begint de uitzending al ’s nachts en duurt die tot het einde van de middag. Daar blijft het niet bij. In Pyeongchang vandaag is er aan het begin én einde van dag een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen en in de latenighttalkshow Studio sportwinter praten Henry Schut en Erben Wennemars na met hun gasten.
Op Eurosport staat alles in het teken van de Olympische Spelen. In Home of the olympics wordt geschakeld tussen de verschillende wedstrijden. Neal Petersen presenteert en ook voor Nicolien Sauerbreij is een grote rol weggelegd. IJshockey en ski- en snowboardcross zijn exclusief bij de zender te zien.
Radio
Ook radioluisteraars hoeven niets te missen van de Olympische Spelen. In Radiolympia op NPO Radio 1 doen Jeroen Stomphorst en Patrick Lodiers dagelijks tussen 11 en 15 uur verslag van de gebeurtenissen in Pyeongchang.
Online
NOS.nl en de NOS-app bieden het laatste nieuws. Ook is hier alles wat de omroep op televisie uitzendt te volgen. Bij Eurosport hoeven sportfans helemaal geen seconde van de Spelen te missen. Alles is (betaald) te volgen via Eurosportplayer.com.
Team NL
De Nederlandse afvaardiging in Zuid-Korea bestaat uit 33 sporters: 20 langebaanschaatsers, 10 shorttrackers, 3 snowboarders en 1 skeletonster. Jorien ter Mors doet mee aan zowel het langebaanschaatsen als het shorttracken. Vier jaar geleden in Sotsji bestond de Nederlandse ploeg nog uit 41 sporters.
Nederlandse medaillekandidaten
Meedoen is leuk, maar voor het gros van de Nederlandse ploeg gaat het toch echt om olympisch eremetaal. Sven Kramer aast in Pyeongchang op drie gouden medailles: op de 5 en 10 kilometer en de ploegenachtervolging. De stayer komt ook uit op de massastart. Van Koen Verweij en Kjeld Nuis mag een podiumplaats worden verwacht en de 500-metermannen zijn allemaal potentiële winnaars. Bij de vrouwen zijn Ireen Wüst, Jorien ter Mors, Antoinette de Jong en Irene Schouten de voornaamste medaillekandidaten. De shorttrackmannen doen mee om de prijzen op de aflossing en individueel heeft Sjinkie Knegt misschien iets moois in petto.
De Winterspelen in cijfers
8 uur later is het in Pyeongchang
15 sporten
102 medailles
13 locaties
17 competitiedagen
586 gram weegt de gouden medaille
6 gouden, 7 zilveren en 5 bronzen medailles wint de Nederlandse ploeg volgens sportstatistiekenbureau Gracenote
24 medailles was de oogst bij de Winterspelen Sotsji 2014
Mascotte
Hij zal de komende weken veelvuldig te zien zijn: mascotte Soohorang. De witte tijger staat in Zuid-Korea symbool voor vertrouwen, kracht en bescherming. De kleur wit komt overeen met sneeuw en ijs en verwijst naar de Winterspelen.
Nieuwe disciplines
Vier onderdelen maken hun olympisch debuut in Pyeongchang. Bij het schaatsen is de massastart toegevoegd. Als gevolg daarvan wordt de 500 meter over één in plaats van twee ritten verreden. Bij het snowboarden is de spectaculaire big air toegevoegd en bij curling is het gemengd dubbel erbij gekomen. Het alpineskiën heeft voor het eerst een landenwedstrijd.
De medailles
De plakken die tijdens de Spelen die worden uitgereikt hebben een diameter van bijna 10 centimeter en zijn 6,91 millimeter dik. Ze zijn niet glad, maar hebben diagonale lijnen die, volgens de ontwerper, de olympische historie en de vastberadenheid van de sporters weerspiegelen. Het blauwe lint waaraan de medaille hangt is gemaakt van de traditionele Koreaanse stof gapsa.
Sporters om in de gaten te houden
De ogen van de Nederlandse televisiekijker zijn waarschijnlijk vooral gericht op de schaatsers. Maar er zijn meer sporters om in de gaten te houden. Zo wordt er veel verwacht van de Duitse biatlete Laura Dahlmeier, die bij de laatste wereldkampioenschappen vijf titels veroverde. De Amerikaanse skiester Mikaela Shiffrin maakt grote kans haar olympische slalomtitel te prolongeren en haar landgenote Lindsey Vonn hoopt hetzelfde te doen op de afdaling. Voor een klein Nederlands succesje op de piste kan Marcel Hirscher zorgen. De Oostenrijker met een Nederlandse moeder hoopt in Pyeongchang zijn eerste olympische plak(ken) te pakken. En dan is er nog Shaun White. De freestylesnowboarder doet voor de vierde keer mee aan de Olympische Spelen. In 2006 en 2010 won hij goud. Vier jaar geleden in Sotsji werd hij teleurstellend vierde. Keert de Amerikaan in Pyeongchang terug op het podium?