Overzicht

Dit moet je echt weten over de Olympische Zomerspelen van 2024

27 juli 2024 10:00 | sport | Door Joost Hanewinkel

© ANP Sem van der Wal (Luuc) / Iris van den Broek (Femke) / John Thys AFP (Harrie) / EPA Ali Haider (Sharon)

De Olympische Spelen in Parijs beloven onvergetelijk te worden, en bovendien zeer succesvol voor Nederland. Waar moet u de komende twee weken op letten?

Lees hier alles over de Olympische Zomerspelen 2024

Medaillerecord?

Houdt u vast: Nederland wint in Parijs maar liefst zeventien keer goud. Dat was althans een maand vóór de Spelen de prognose van het gerenommeerde databureau Gracenote. Daarmee zou ons land zelfs vierde worden op de medaillespiegel, een ongekend resultaat. De voorspelling lijkt optimistisch, al zal Nederland zeker op de wielerbaan en in de roeiboot de nodige (gouden) medailles binnenhengelen.

Lees ook: Welke Nederlanders maken kans op goud op de Olympische Spelen in Parijs? 

Femke-mania

De grootste Nederlandse ster op de Spelen is zonder twijfel Femke Bol. Het doodgewone buurmeisje uit Amersfoort rent al twee jaar iedereen eruit op de 400 meter, met of zonder horden. Ogen van miljoenen sportfans wereldwijd zijn donderdagavond 8 augustus om 21.25 uur gericht op de Parijse atletiekbaan. Dan loopt ‘onze’ Femke tegen haar grote Amerikaanse concurrent Sydney McLaughlin, die stiekem eigenlijk net wat sneller is. Spannend!

Wereldsterren

Vroeger was het bij atletiek uitzien naar vedetten als Carl Lewis en Usain Bolt, nu ontbreken de échte beroemdheden in die sport. Misschien vormt Armand Duplantis de uitzondering: de charismatische Zweed zweeft op eenzame hoogte in het polsstokhoogspringen.

Andere sporten sturen meer grote namen naar Parijs. Zo komt het Amerikaanse basketbalteam met een sterrenensemble onder aanvoering van LeBron James. In het turnen is Simone Biles de publiekstrekker en 24-voudig grandslamkampioen Novak Djokovic hoopt Servië tennisgoud te bezorgen.

Simone Biles
Simone Biles

Nieuwe sport

Ook de organisator van de Olympische Spelen gaat met zijn tijd mee en bedenkt zo af en toe iets nieuws. Dit jaar is dat breakdancen, een discipline die een nieuw, jonger publiek moet aanspreken. De danswedstrijden worden gehouden op het Place de la Concorde en Nederland maakt met de achttienjarige India Sardjoe zelfs kans op een medaille. Drie jaar geleden in Tokio werden golfsurfen, wandklimmen en skateboarden al geïntroduceerd. Die sporten keren terug.

Heel veel live

Heerlijk toch, die Spelen in Parijs? Een wekker zetten of opblijven tot diep in de nacht is helemaal niet nodig. De NOS is er elke dag bij, vanaf 9 uur ’s ochtends tot pakweg 22.30 uur. In totaal is er zo’n 220 uur live sport te zien. Rivkah op het Veld, Gert van ’t Hof, Suse van Kleef en Sjoerd van Ramshorst presenteren deze uitzendingen, die worden afgewisseld met samenvattingen en interviews.

NPO Radio 1 wordt traditiegetrouw omgedoopt tot RadiOlympia, met drie verrassende duo’s. Ghislaine Plag en Jurgen van den Berg openen de dag. Van 14.00 tot 18.30 uur zijn Fleur Wallenburg en Robbert Meeder te horen. Tussen 18.30 en 23.00 uur is het de beurt aan Joram Kaat en Jeroen Stomphorst. Erben Wennemars is razende reporter in Parijs. Ook kijk je iedere dag naar Humberto à Paris op RTL4, waar Humberto Tan iedere dag in gesprek gaat met sporters. Aan Tess Wester, Irene Schouten en Frank Evenblij de eer om hem bij te staan.

Topanalisten

Dafne Schippers, Annemiek van Vleuten en Epke Zonderland zijn samen goed voor twee keer goud en twee keer zilver op de Olympische Spelen. In Parijs vormen ze het vaste trio analisten dat afwisselend aanschuift bij Dione de Graaff in haar praatprogramma Studio Parijs. De show komt dagelijks om 22.30 uur live vanuit Parc de la Villette in het noordoosten van de stad. Daar ontvangt Dione ook gasten van buiten de sportwereld en blikt ze in een speciale rubriek terug op de Spelen van precies 100 jaar geleden, die ook in Parijs plaatsvonden.

Dione de Graaff voor de NOS
Dione de Graaff voor de NOS

Prachtige locaties

Parijs is een schitterende stad en dat blijft tijdens de Spelen niet onopgemerkt. De beachvolleyballers spelen bijvoorbeeld aan de voet van de Eiffeltoren en het boogschieten vindt plaats in het park tegenover Hotel des Invalides, waar Napeleon begraven ligt. Het normaal zo drukke Place de la Concorde in het hart van de stad is vrijgemaakt om niet alleen het breakdancen te huisvesten, maar ook drie-tegen-driebasketbal en BMX.

De tennissers spelen op de banen van Roland Garros en de openwaterzwemmers duiken in de Seine, mits het rivierwater na stevige schoonmaakbeurten veilig is verklaard. Paardensport is op het Chateau de Versailles net buiten de stad. De golfsurfers moeten pas écht ver Parijs uit: hun wedstrijden zijn aan de zuidwestkust van Tahiti in Frans-Polynesië.

Niets missen van de Olympische Spelen? Via deze pagina houden we je het hele evenement op de hoogte.

Meer over