NPO 1 is de komende weken het domein van de Olympische Winterspelen in Peking. Met deze handleiding komt iedereen goed beslagen ten ijs.
Tekst: Joost Hanewinkel
Mis geen seconde
’s Ochtends NPO 1 aanzetten is een goed begin. De NOS zendt 150 uur aan sport rechtstreeks uit, met de nadruk op langebaanschaatsen en shorttrack, want daar liggen de medaillekansen voor Nederland. Schansspringen en biatlon mag de NOS niet rechtstreeks uitzenden, daarvoor heeft Eurosport de rechten. Gelukkig zijn onze oosterburen ook gek op wintersport: fanatieke volgers kunnen elke dag terecht op ARD en ZDF. Alle sporten tegelijk volgen via online streams kan met een betaald abonnement op Discovery+. De NOS zendt online niets extra’s uit, maar brengt wél veel live sport via NPO Radio 1.
Vroeg opstaan
Schaatsen en shorttrack zijn gelukkig overdag. Verder is, net als bij de Zomerspelen in Tokio, veel sport ’s nachts te zien. Het tijdsverschil met Peking bedraagt zeven uur. Sommige deelnemers beginnen dus al aan hun wedstrijd als Nederland nog slaapt. Alles live zien betekent rond 2.30 uur opstaan. Anders biedt Peking vandaag uitkomst. Daarin vat Sjoerd van Ramshorst om 19.00 uur de olympische dag samen.
Medailles
Nederland scoort doorgaans goed op de Winterspelen en staat tiende op de medailleranglijst aller tijden. In Sotsji en Pyeongchang eindigde Oranje zelfs als vijfde, met acht keer goud. Die recordoogst zit er nu niet in. Althans, databureau Gracenote voorspelt dat het zes gouden plakken worden, allemaal bij het schaatsen, met shorttracker Suzanne Schulting (foto) als de koningin van het ijs.
Niet alleen schaatsen
Steeds nadrukkelijker meldt Oranje zich ook in de sneeuw. Snowboarders Melissa Peperkamp en Niek van der Velden horen op spectaculaire springonderdelen bij de wereldtop. Op een uitzonderlijke dag zit er een medaille in. Dat geldt helemaal voor Kimberley Bos (foto) in het skeleton, noem het rodelen op de buik. Als winnaar van de wereldbeker is ze podiumkandidaat in Peking.
Concurrenten op het ijs
Bij het langebaanschaatsen zal Nederland traditiegetrouw echt wel scoren, maar kijk ook niet vreemd op als we er op sommige afstanden niet aan te pas komen. Vooral buiten Europa is de tegenstand enorm, met op de korte nummers geweldige Japanners en Amerikanen. Voor de lange afstanden stuurt Zweden Nils van der Poel (foto), veelzijdig sportman met een Nederlandse opa, die de wereldrecords op de 5 en 10 kilometer in handen heeft. Op die afstanden lijkt alleen de strijd om zilver spannend.
Om in de gaten te houden
Van oudsher is kunstrijden een toonaangevende discipline op de Winterspelen. En het leuke is dat Nederland voor het eerst in 46 jaar weer een deelnemer heeft. De zeventienjarige Lindsay van Zundert (foto) rijdt op dinsdagochtend 15 februari de korte kür én mag bij de openingsceremonie de vlag dragen. Ook interessant wordt het alpineskiën in Yanqing, op 80 kilometer van Peking, een plek waar het bijna nooit sneeuwt. Dit zijn de eerste Winterspelen die volledig afhankelijk zijn van kunstsneeuw. Het hindert de competitie niet. Sterker nog, de Zwitserse parcoursbouwer vond in het gebied ‘een van de beste wedstrijdbergen ter wereld’ en voorspelt sensationele races.
Afscheidstournee van Kramer en Wüst
Twintig olympische medailles hebben ze samen in de kast liggen. Sven Kramer en Ireen Wüst, beiden 35 jaar, beginnen aan hun vijfde Winterspelen en daarna is het klaar. Voor een afscheid in stijl lijken ze sterk afhankelijk van de ploegenachtervolging, al zou Wüst ook op de 1500 meter nog eenmaal kunnen uithalen. Dat een schaatscarrière niet hoeft te eindigen bij 35, bewijst Claudia Pechstein. De Duitse is er op 49-jarige leeftijd gewoon weer bij. Na haar debuut in 1992 worden dit haar achtste Spelen. Vijfmaal won ze goud.
Dagelijks op NPO 1
03.00-17.00 Peking live
Rechtstreeks verslag met veel schaatsen en shorttrack + updates
19.05-19.55 Peking vandaag
Sjoerd van Ramshorst bundelt de olympische dag
21.30-22.20 Studio Peking
Talkshow vanaf de Jaap Edenbaan in Amsterdam met Dione de Graaff