De massastart is het nieuwste onderdeel binnen het langebaanschaatsen. Sinds 2015 staat het op het programma van de WK afstanden en in Pyeongchang is het voor het eerst olympisch. Maar wat is de massastart precies? Tijd voor een uitleg.
De massastart is niet alleen het nieuwste, maar op het eerste oog ook het ingewikkeldste onderdeel binnen het langebaanschaatsen. Zoals de naam al doet vermoeden wordt er bij dit kersverse olympische onderdeel met meerdere schaatsers tegelijkertijd gereden. Het totale deelnemersveld bestaat uit 24 schaatsers. Via twee halve finales plaatsen zestien van hen zich voor de eindstrijd.
16 ronden
Eenmaal in de finale is het zaak na 16 ronden als eerste te finishen. Onderweg is er een aantal tussensprints waarbij punten te verdienen zijn. Voor de leek klinkt dit misschien verwarrend, maar oud-wereldkampioene Irene Schouten legt uit dat het best simpel is. “Wie de eindsprint wint is eerste, de nummer twee is tweede en de nummer drie derde. Dus je moet bij de eerste drie eindigen voor het podium.” De resterende schaatsers worden in de uitslag gerangschikt op basis van het aantal behaalde punten bij de (tussen)sprints.
Verweij, Kramer, Schouten en Van der Weijden
Wie zijn de favorieten op de eerste olympische massastart? Dat is een lastige vraag. Van alle disciplines binnen het langebaanschaatsen is de massastart het minst voorspelbaar. Irene Schouten en Annouk van der Weijden zijn de Nederlandse vrouwen aan de start. Vooral Schouten maakt een goede kans, maar dat geldt ook voor minstens vijf andere vrouwen. De Nederlandse mannenploeg bestaat uit Sven Kramer en Koen Verweij. Zij zullen hun vizier vooral richten op de Zuid-Koreaan Seung-hoon Lee. Bij de Spelen van 2010 won hij goud op de 10 kilometer, maar de laatste jaren richt hij zich vooral op de massastart. Een goede zet, zo lijkt het. Lee rijdt slim en heeft een goede eindsprint. En niet onbelangrijk: hij rijdt in zijn thuisland. Aan Kramer en Verweij de lastige taak het Koreaanse publiek stil te krijgen.
Pyeongchang live, zaterdag NPO 1 - 11.05 • uur NPO 1