Interview

Annette Gerritsen en Erik van Dijk halen hun mooiste herinneringen op aan Kramer en Wüst

12 maart 2022 08:00 | sport | Door Ernest Marx

© Nico Kroon

Sven Kramer en Ireen Wüst zetten een punt achter hun schaatscarrières. Ze worden geëerd tijdens de wereldbekerfinale in Heerenveen. Schaatscommentator Erik van Dijk en oud-schaatser Annette Gerritsen delen hun mooiste herinneringen.

Ireen Wüst

Annette Gerritsen: "Wat zij heeft gepresteerd is nauwelijks te bevatten: op vijf opeenvolgende Olympische Spelen goud winnen! Haar allereerste in 2006 op de 3000 meter in Turijn was prachtig, maar de laatste in Peking was misschien nog wel mooier. Ik was in de studio van de NOS en we moesten vooraf voorspellen wie er zou winnen. Ik zei: 'Wüst wint.' Ik werd aangekeken alsof ik niet spoorde. Maar ik had op sociale media die dag beelden van Ireen voorbij zien komen. Ze had zo’n goede uitstraling, reed zo zelfverzekerd rond en leek zo te genieten. Ik dacht: ze gaat het gewoon doen. En het gebeurde nog ook. Zo’n magisch moment."

"Ireen heeft altijd zo’n hoog niveau vastgehouden. Na een blessure kwam ze altijd terug. Ze bleef groeien en werd elk jaar sterker en sneller. Zij is zo uniek. We zullen even moeten wennen aan schaatstoernooien zonder Wüst en Kramer. Wat ze beiden tekent is hun professionaliteit en hun mentaliteit. Ze zijn zulke winnaars. Er zijn veel getalenteerde schaatsers geweest, die fysiek net zo veel in hun mars hadden als zij, maar met hun winnaarsmentaliteit maakten Sven en Ireen steeds weer het verschil."

Erik van Dijk: "Wij hebben in Nederland de neiging om vooral te kijken naar buitenlandse sporthelden. We vergapen ons graag aan grootheden zoals Michael Phelps of Usain Bolt. Maar Ireen Wüst zit in dezelfde categorie met haar vijf gouden Olympische Spelen. Zij behoort tot de grote sporters der aarde, en ze komt gewoon uit Goirle. Haar laatste gouden medaille in Peking was ongelooflijk memorabel, ze schreef daar sportgeschiedenis."

"Een ander indrukwekkend moment vond ik haar wereldtitel op de 1500 meter in Inzell in 2019. Het was kort nadat ze haar hartsvriendin Paulien van Deutekom had verloren aan kanker. Wüst heeft het altijd in zich gehad om op zware momenten toch de focus te houden en boven zichzelf uit te stijgen. Dat is wat ze daar deed. Je kon haar verdriet voelen en zien. Ze stak na de finish haar middelvinger op tegen kanker. Het illustreerde het verwerkingsproces waarin ze zat. En onder die omstandigheden lukte het haar alsnog om wereldkampioen te worden. Het is een van de grootste momenten uit de schitterende carrière van Wüst."

Sven Kramer

Annette Gerritsen: "De allereerste keer dat Sven Kramer een wereldrecord op de 5000 meter reed, vond ik zo bijzonder. Hij stond aan het begin van zijn carrière. 2005, Salt Lake City. Hij nam het op tegen Carl Verheijen die de hele race aan kop reed en op koers lag om het wereldrecord te pakken. Maar ineens kwam er zo’n broekie van negentien jaar aan, die een eindsprint trok en Verheijen in de laatste ronde alsnog voorbijging. Sven pakte zijn eerste wereldrecord: 5 kilometer in 6.08,78. Ik vond dat zo mooi. Het was kenmerkend voor Sven in die tijd dat hij zelf nog niet goed wist wat hij kon. Met dat wereldrecord kregen we een glimp te zien van wat er allemaal nog zou komen."

"Er zijn zo veel hoogtepunten. Een daarvan was ook zijn eerste olympische gouden medaille op de 5000 meter in Vancouver. Op diezelfde Spelen verloor hij ook goud. Hij was bezig aan de allerbeste 10 kilometer van zijn leven toen hij op aanwijzing van coach Gerard Kemkers van baan wisselde en werd gediskwalificeerd. Verschrikkelijk. Het was niet Svens schuld en doet daarom ook helemaal niets af aan zijn grootsheid."

Erik van Dijk: "De schaatssport bestaat in Nederland al zo’n twee eeuwen. We hebben grote helden gekend, zoals Ard Schenk en Jaap Eden, maar wat Sven Kramer heeft gepresteerd, had nog nooit iemand gedaan. Zo veel olympische medailles en gewonnen EK’s en WK’s. Sven heeft ook zo veel voor de sport en zijn ploeggenoten betekend. In situaties waarin iemand moest opgekomen voor het belang van de schaatsers nam hij altijd de verantwoordelijkheid."

"Bij Kramer vind ik het moeilijker om één hoogtepunt te noemen. Zijn derde olympische titel op de 5 kilometer was prachtig. Maar vooral mooi aan zijn carrière is dat we hem hebben zien opkomen, we hem daarna als sportheld de wereld zagen regeren en hij aan het einde ook liet zien dat hij kwetsbaar was. De laatste twee jaar heeft hij nog alles gegeven, terwijl zijn rug zo’n beetje met plakband aan elkaar hing. Vanaf 2007 domineerde hij tien jaar lang de schaatssport. Hij won alle allround kampioenschappen waaraan hij meedeed. Die totale onoverwinnelijkheid was prachtig. Die blijft je altijd bij."

Schaatsen: Wereldbekerfinale Heerenveen is zaterdag om 13:15 uur te zien op NPO 1.

Meer over