Interview

Dione de Graaff, Andries Lamain en Roxane Knetemann blikken vooruit op de Tour de France 2024

29 juni 2024 10:00 | sport | Door Richard Roosenboom

© ANP/Sander Koning
De Tour de France 2024 wordt anders dan kijkers gewend zijn, daarover zijn de experts het eens. Wielerkenners Dione de Graaff, Andries Lamain en Roxane Knetemann blikken vooruit.

Dione de Graaff

“Wat voor Tour het wordt, wisten we drie weken voor de start eigenlijk nog steeds niet. Dat komt door de vreselijke valpartijen van dit seizoen, waarbij veel toppers ernstig geblesseerd raakten. Ik kan wel zeggen dat Jonas Vingegaard de sterren van de hemel gaat fietsen, maar ik weet niet eens of hij wel op tijd fit is. Ik weet niet hoe Remco Evenepoel zich voelt, ook hij is heel hard gevallen. Ik heb eigenlijk gewoon geen idee wat ik moet verwachten, en dat is een heel gek gevoel. Wat ik daarvan vind? Ik hou wel van duidelijkheid, maar dit is eigenlijk ook duidelijk: we weten het gewoon niet. Ook prima. Ik vind het fijn als er onverwachte dingen gebeuren. En die gaan gebeuren, dat is het enige wat wel zeker is.”

Andries Lamain

“Het is een atypische, onvoorspelbare Ronde vol boobytraps. Al op de vierde dag rijden we door de Alpen, de Galibier over. Er zit ook een lange gravelrit in, met 30 kilometer aan onverharde stroken. Daar kan een renner pech krijgen en zelfs de Tour verliezen. In de laatste week zijn er meerdere finishes bergop, in de Alpen, en op de slotdag is er nog een lange tijdrit. Hopelijk zijn de verschillen klein tot op de laatste dag, dan krijgen we een dramatische ontknoping. Al kan het natuurlijk zijn dat Girowinnaar Tadej Pogacar zijn topvorm doortrekt en makkelijk wint. Daar gaan sommige mensen van uit, maar ook hij kan in de slotweek een inzinking krijgen. En anders is het heel bijzonder: een renner die in tweeënhalve maand tijd zowel de Giro als de Tour weet te winnen, dat is sinds Marco Pantani in 1998 niet meer gebeurd.”

Roxane Knetemann

“Het mooie aan een Tour de France is dat je twee sporen hebt. Er is veel focus op het klassement, maar de deelnemers strijden ook elke dag om een etappeoverwinning. Ik denk bijvoorbeeld aan Mathieu van der Poel en in de sprintetappes Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen. Ik hoop heel erg dat zij zich weer in de strijd om de ritwinst kunnen mengen. Niet op de Champs-Élysées trouwens: de Tour finisht vanwege de Olympische Spelen in Parijs dit jaar in Nice, met een tijdrit. Ik vind het wel wat hebben. Weet je nog dat er in 2020 een tijdrit was op de voorlaatste dag, op de Planche des Belles Filles? Toen Roglic er doorheen zakte en Pogacar opstond? Dat was pijnlijk voor Roglic, maar het was ontzettend spannend. Ik hoop dat we nu weer zoiets gaan zien. Jammer dat we dit jaar geen koninklijke sprint hebben, maar dan doen we dat in 2025 wel weer.”

De Tour de France 2024 is vanaf 29 juni te volgen bij NPO 1 en NPO 3.

Meer over