Interview

Gregory Sedoc volgt in Sportlab Sedoc sporters op weg naar de Olympische Spelen 2024: 'De weg ernaartoe is altijd zwaar'

Eergisteren 10:00 | sport | Door Wouter Luijken

© AVROTROS/Ruud Baan
In Sportlab Sedoc: De Weg naar Parijs volgt oud-atleet Gregory Sedoc vijf sporters op weg naar de Olympische Spelen van wel heel dichtbij. "Ik wilde niet alleen beelden van de trainingen schieten."

Wat is er dit seizoen in Sportlab Sedoc te zien?

"We volgen vijf sporters van dichtbij tijdens hun reis naar de Olympische Spelen in Parijs. We zijn niet alleen bij trainingen en wedstrijden, maar ook bij ze thuis. De momenten die voor publiek niet toegankelijk zijn, daar waren wij bij. De camera stond in het privé-coconnetje van de sporters. Ik wilde zelf ook graag dichtbij komen, niet alleen maar beelden van de training schieten en wat quotes halen. Zo laten we kijker zien wat er nodig is om naar de Spelen te gaan en wat er bij die atleten in het hoofd speelt."

Wie volg je allemaal?

"Dat zijn turnster Eythora Thorsdottir, BMX'er Tom van den Bogaard, atleet Terrence Agard, roeister Karolien Florijn en baanwielrenner Jeffrey Hoogland. Bij die laatste zijn we erbij als hij een gesprek heeft met zijn psycholoog. Als kijker zie je op de Spelen alleen het resultaat en juich je voor de sporter. De route ernaartoe blijft onbelicht, daarom wilde ik dit programma maken. We laten zien hoe hard ze ervoor moeten werken, maar ook hoe leuk het soms kan zijn."

Hoe moeilijk is die weg dan?

"De weg naar de Spelen is altijd zwaar, dat is voor elke sporter zo. Familieomstandigheden, blessures, iedereen heeft zijn eigen tegenslagen. Bij Terrence Agard overlijdt zijn vader tijdens de draaiperiode. Hij komt op maandag terug van de WK in Glasgow en op dinsdag sterft zijn vader. Een paar maanden eerder is hij zijn zusje verloren. Dat zijn zulke klappen, maar je moet door. Parijs wacht niet. Dat maakt het zwaar, zeker emotioneel gezien."

Sportlab Sedoc: De Weg naar Parijs is vanaf 1 juli 2024 elke maandag om 20:25 uur te zien bij AVROTROS op NPO 3.

Meer over