Voor de tweede maal op rij ontbreekt Oranje op een eindtoernooi. Hoe kan het dat het Nederlands elftal de laatste jaren zo ondermaats presteert en wat moet er veranderen om het tij te keren? De NOS onderzoekt het in de vierdelige serie De staat van Oranje. Jeroen Stekelenburg, een van de makers, vertelt.
Wat is de insteek van het programma?
“In vier afleveringen behandelen we in de ruimste zin de vraag: hoe heeft het zo ver kunnen komen met het Nederlandse voetbal en wat kan er beter? In plaats van analytici naar hun mening te vragen, hebben we ervoor gekozen om het vanuit een andere kant te belichten; de wat meer feitelijke benadering. In de eerste aflevering staat Duitsland centraal, dat rond de eeuwwisseling ook diep in de problemen zat en de crisis gebruikte om beter te worden. Door hard werken en verstandig beleid is dat gelukt, want in 2014 werden ze wereldkampioen. Met name aan verstandig beleid heeft het de laatste jaren ontbroken in Nederland. De overige drie afleveringen gaan over de failliete Hollandse School, innovatie in de voetballerij en de beste jeugdopleidingen.”
Ben je tot een eindconclusie gekomen?
“Dat het Nederlandse voetbal een beetje heeft geleden aan de wet van de remmende voorsprong, omdat we altijd talenten hadden als Robben, Sneijder en Van Persie. Daardoor is er weinig noodzaak geweest om dingen te veranderen. Het idee dat talent wordt geboren en dat er straks wel weer een goede lichting komt, is echt achterhaald.”
Wat hoop je met deze serie te bereiken?
“Voetbal is geen wetenschap, dus het is niet zo dat je na het zien van deze serie een A4’tje kan maken met antwoorden en oplossingen. Ons doel is om kennis te vergaren, zodat je zaken beter aan de kaak kan stellen. Ik denk dat deze serie een eyeopener kan zijn om het Nederlandse voetbal niet op zijn beloop te laten. Er gaat bij ons al veel goed, maar er valt ook nog veel te winnen.”
De staat van Oranje - donderdag, NPO 2 • 21.25 uur