Voor de NOS

Marc van de Kuilen doet verslag van de Paralympische Spelen: 'Eerste keer dat er zoveel wordt uitgezonden'

28 augustus 2024 10:00 | sport | Door Richard Roosenboom

© RTL XL

Rolstoelbasketbal, blindenvoetbal of boccia: deze week staat Parijs in het teken van de Paralympische Spelen. Oud-paralympisch rolstoelbasketballer en NOS-commentator Marc van de Kuilen belooft topprestaties: ‘Dit is keiharde sport van hoog niveau.’

Wat vind je ervan dat er zoveel aandacht is voor de Paralympische Spelen?

“Meer dan terecht. Paralympische sport is zelf ook aan het groeien. Het is de eerste keer dat er zo veel op tv wordt uitgezonden. Verder zendt de NOS alle nummers waaraan Nederlanders meedoen online live uit. Ik denk dat dit alles een mooie ontwikkeling is.”

Is paralympische sport ook interessant voor kijkers zonder fysieke beperking?

“Zeker, al heb ik wel een tip. Denk niet voortdurend: goh, die jongen mist één been, die ander mist er twee en die daar heeft een dwarslaesie. Ik denk dat je het verschil tussen mensen met of zonder fysieke beperking moet loslaten. Zie zo’n rolstoel als een instrument waarmee rolstoelbasketballers hun sport beoefenen. Net als de BMX-fiets een instrument is voor de BMX’ers. Ga zitten, kijk gewoon die wedstrijd en geniet van de sport.”

Het olympische motto luidt: ‘meedoen is belangrijker dan winnen’. Hoe zit dat met de Paralympische Spelen?

“Meedoen belangrijker dan winnen… Jij denkt dat dat bij de Olympische Spelen echt nog steeds zo is? Ik denk dat je je daar erg in vergist. Dat geldt ook voor de paralympiërs. Onze Spelen draaien echt niet om revalidatie of bewondering dat deze sporters hun bed zijn uitgekomen. Het gaat om de sportieve prestaties. Ik deed zelf als rolstoelbasketballer mee aan de Paralympische Spelen en weet: het is gewoon keiharde topsport.”

Eigenlijk zijn dit best bevooroordeelde vragen van me. Sorry daarvoor.

“Helemaal niet nodig, het is juist heel goed dat je ze stelt. Een van de doelen van de Paralympische Spelen is dat er meer begrip en emancipatie ontstaan. Ga de komende anderhalve week vooral lekker kijken, voel de beleving van de sporters en geniet van de sport.”

De Paralympische Spelen vinden plaats van woensdag 28 augustus 2024 t/m zondag 8 september 2024.  

Meer over