Hoe liggen onze kansen op de 1000 meter bij de mannen?
“Met Thomas Krol, Kai Verbij en Hein Otterspeer grote kans op goud, zilver én brons. Waarbij Krol de grootste kanshebber op goud is. Maar er zijn wel andere grote namen waar we ook rekening mee moeten houden, zoals de Chinees Zhongyan Ning, de Canadees Laurent Dubreuil en de pas zeventienjarige Amerikaan Jordan Stolz. De afgelopen seizoenen heeft Nederland op de 1000 meter alle internationale wedstrijden gewonnen. Dat geeft hoop.”
Maar de Spelen zijn toch een verhaal apart?
“Zeker. Het bizarre is dat er voor deze sporters eens in de vier jaar een wedstrijd op het programma staat die met geen andere te vergelijken is. En dat doet iets met mensen. Daar werken ze allemaal naartoe en iedereen wil dan pieken."
Je stopte in 2014 zelf als topschaatser. Hoe was het om daarna om te schakelen naar de rol van commentator?
“Dat ging vrij natuurlijk. Ik was mijn hele schaatscarrière gewend om media te woord te staan. Ik heb me toen bovendien altijd beziggehouden met alle facetten van het schaatsen. Ik had daar ook steeds een duidelijk mening over. Ik vind het leuk dat ik tegenwoordig met de bril van een commentator die kennis kan delen.”
Was het als kersverse ex-topsporter lastig om tussen die twee werelden in te zitten?
“Als je eenmaal stopt, donder je snel die schaatswereld uit hoor. Ik had nog een redelijk zachte landing omdat ik nog twee keer op trainingskamp ben geweest met mijn voormalige team. Maar ik vond het een lastige fase. Ik had kort na het stoppen eens een sollicitatiegesprek waarbij me werd gevraagd: ‘Waar ben je goed in?’ Hard rondjes schaatsen! Verder moest ik alles nog ontdekken. Het heeft me bijna vier jaar gekost voordat ik een beetje wist: oké, dit is de richting die ik op wil.”
Je doet nu veel verschillende dingen. Je onderneemt, bent spreker, maakt podcasts en hebt jouw eerste boek ‘Drive’ uitgebracht. Past dit leven jou beter?
“Dat denk ik wel. Hoewel ik er als schaatser altijd veel naast heb gedaan. Me helemaal afsluiten en me volledig op één prestatie richten is mij te eentonig. Wel vind ik het proces mooi als je beter wilt worden op een enkele afstand. Je ontwikkelt een strategie en die volg je. Dat is wat ik nu ook als ondernemer doe: je moet snappen welke facetten nodig zijn om iets succesvol te maken en daar ga je mee aan de slag.”
Raakt dat ook aan jouw werk als schaatscommentator?
“Ik ken natuurlijk alle facetten die nodig zijn om als schaatser optimaal te presteren. Maar iedereen heeft zijn eigen lessen te leren en ik vind het fascinerend om me als commentator in al die verschillende schaatsers te verdiepen. Daar probeer ik dan voor de televisiekijker chocolade van te maken.”