Voor het eerst op de Spelen

Breakdancer Menno van Gorp doet een gooi naar Olympisch goud in Parijs

8 augustus 2024 18:00 | sport | Door Irma Tomas

© ANP
Breakdancen is in Parijs voor het eerst een Olympische Sport. En laten wij Nederlanders daar nou hartstikke goed in zijn! Wij spraken een van de kanshebbers op een medaille, b-boy en drievoudig wereldkampioen Menno van Gorp.

Hoe blij was jij toen Breakdance Olympisch werd?
"Ik zag het helemaal niet aankomen maar ik was verrast en blij want het is voor onze sport heel belangrijk om die erkenning te krijgen. En ik weet natuurlijk hoe tof breaking kan zijn."

Hoe ben jij erin gerold?
"Ik was een jaar of twaalf toen het een soort hype was die door Nederland waaide. Het was jojoën, Pokémonkaarten en breaken. Ik deed het op een pleintje met vrienden uit de buurt en met kinderen op school. De anderen haakten af maar ik bleef."

Breakdancen is een vrij onbekende sport en de gemiddelde kijker kan er straks vast geen chocola van maken. Hoe werkt het?
"We worden op verschillende zaken gejureerd; muzikaliteit, originaliteit, techniek en uitvoering, storytelling en vocabulaire, Het komt erop neer dat je zoveel mogelijk verschillende dingen moet laten zien, er moet variatie inzitten. Maar straks zitten er twee commentatoren die de tv-kijker er doorheen loodsen en die voorbij de grote moves kijken. Want wat er voor mensen van buitenaf vaak indrukwekkend uitziet, kan voor ons heel basic zijn. Het is de combinatie van flow, variatie van moves en muzikaliteit dat de punten oplevert."

Wat is jouw sterke punt?
"Originaliteit, ik heb heel veel eigen bewegingen en ik heb een mooie flow die het allemaal bij elkaar zet."

Behalve jij doen er nog twee hele goeie Nederlandse breakdancers mee, Lee-Lou Demierre en India Sardjoe. Hoe komt het dat wij zo goed zijn in deze sport?
"Ik denk dat er heel veel creativiteit en diversiteit in Nederland is. Nederlandse breakers staan erom bekend dat ze heel individueel te werk gaan, iedereen doet z'n eigen ding. Ik denk dat we heel trots mogen zijn, Nederland is heel goed."

Heb jij ook nog tijd om naar andere sporten te kijken op de Spelen?
"Breaken is zo'n mentaal iets, het is heel belangrijk dat je je goed voorbereid. Ik moet met m'n gedachten volledig bij het breaken zijn. Zoals ik zei, je mag geen moves herhalen, dus je moet je materiaal bestuderen. Het moet in je lichaam zitten, maar ook in je hoofd dus je moet in je eigen bubbel blijven. Ik wil niet teveel afleiding hebben." 

Ga je een medaille halen? 
"Er doen zestien dansers mee van wie er veertien kans maken op een medaille dus het wordt heel spannend. Maar ik zit sowieso bij die veertien."

Het olympisch breaktoernooi is op 9 en 10 augustus 2024. 32 breakers (zestien b-boys en zestien b-girls) strijden in de Franse hoofdstad om de medailles. Zij 'battlen' in toernooivorm één tegen één waarna een jury een winnaar aanwijst. Alle wedstrijden zijn live te volgen op HBO MAX.

Meer over