Interview

Rivkah op het Veld: 'Mijn droom? Dat voetballers uit de kast komen'

26 juni 2021 10:46 | sport | Door Irma Tomas

Na een jaar van volhouden en doorzetten kunnen we langzaam weer genieten. Deze zomer mogen we dromen over wat straks weer kan. Knuffelen met kleinkinderen, reizen naar warme landen of gezellig tafelen met de hele familie. Waarover droomt Studio sport-presentatrice Rivkah op het Veld? ‘In een ideale wereld voelen alle mensen zich thuis.’

Tekst: Carlijn Schepers

Waar droom je van in een wereld na corona?
“Dat ik mijn schoonfamilie weer zomaar kan bezoeken. Mijn vriendin is Spaans en haar familie woont in Spanje. Even naar hen toe zat er niet in, terwijl ze juist is gestopt met professioneel voetbal om meer vrijheid te hebben en haar familie vaker te zien. Het was best pittig, toen dat niet kon. Sowieso mis ik het reizen en bijzondere plaatsen ontdekken. Ik denk de laatste tijd ook veel aan het gevoel van op een festival staan, naar een goede band kijken en met vrienden biertjes drinken op het gras. Gelukkig zitten die dingen er weer aan te komen. Op werkgebied wordt het een heerlijke zomer vol sport. Ik heb er extra veel zin in. Het voelt ook allemaal zo lang geleden: een internationaal voetbalkampioenschap waaraan Nederland meedoet en na vijf jaar weer de Olympische Spelen.”

Welke wensen heb je voor het komende jaar?
“Ik maak een podcast, De schaduwspits, samen met NOS-collega’s Winfried Baijens en Jeroen Gortworst. Die gaat over homoseksualiteit in het profvoetbal. Waarom is er nog steeds geen voetballer uit de kast gekomen? Wat moet er veranderen voordat voetballers dat durven? Ik hoop dat die podcast impact heeft en goed wordt ontvangen. Ik geniet in elk geval van het maken en stop er veel energie en liefde in. Een grote droom zou zeker zijn dat er hierdoor voetballers uit de kast komen. Maar dat is hoog inzetten. Als we voor één procent kunnen bijdragen aan meer acceptatie in de voetbalwereld zou dat al geweldig zijn.”

Waar droom je over vijf jaar te zijn?
“Ik ben niet zo van het uitstippelen van mijn toekomst. Natuurlijk heb ik er wel gedachten over, maar voor mij werkt het beter om te kijken wat er op mijn pad komt. Mijn droombaan heb ik in elk geval al. Werken bij Studio sport is een combinatie van presenteren, journalistiek, creativiteit, met een team aan een uitzending werken én elke dag met sport bezig zijn. Alleen dat laatste al is voor veel mensen een droom. En natuurlijk wil ik verder komen in mijn werk, maar zeggen ‘over drie jaar wil ik hier staan’ heeft geen zin. Ook privé niet. Het loopt vaak toch anders. Dingen als een wereldreis maken en trouwen staan wel op de agenda, maar die hoeven niet voor een bepaald moment. En als je steeds naar de lange termijn kijkt, geniet je minder van het nu, dus dat probeer ik te vermijden.”

Ben je wel een dromer?
“Ik denk het. Een geordende dromer, ik ben niet chaotisch of zo. Ik denk wel dat sommige mensen mij zweverig of alternatief vinden. Misschien komt dat door mijn creativiteit of doordat ik anders in de wereld sta dan sommige collega’s. Ik ben idealistisch en vind principes heel belangrijk, ook in mijn werk. Ik zou mezelf niet activistisch noemen op werkgebied, maar ik vind het wel fijn om met meer bezig te zijn dan voetbal en buitenspel. Zeker in het vrouwenvoetbal, mijn specialisme. Die sport krijgt nog steeds veel kritiek, en gaat ook over gelijkheid en diversiteit. Met een journalistieke blik kijken naar dit soort thema’s, daar word ik heel blij van.”

Waaraan denk je bij een ideale droomwereld?
“Daarin is diversiteit en gelijkheid heel belangrijk en is er geen racisme, homofobie en transfobie. We hebben vorig jaar gezien dat het zo niet langer kan, met bijvoorbeeld de Black Lives Matter-beweging. In een ideale droomwereld voelen alle mensen zich thuis. Het is een mooi begin als we meer openstaan voor mensen die anders zijn. Dan komen we dichter tot elkaar. Er valt nog veel winst te behalen, zeker voor iedereen die geen witte heteroman is.”

Welke dromen had je als kind?
“Toen ik jong was wilde ik graag muzikant worden of de eerste vrouwelijke coach van Ajax. Nou, Ajax heeft nog geen vrouwencoach bij de mannen en de muzikantendroom stopte op mijn twintigste. Toen koos ik voor de journalistiek in plaats van een muziekopleiding. Ik speel al heel lang piano, later kwamen daar gitaar en zang bij. Ik zat ook in bandjes. Maar muziek blijft een grote passie. Niet alleen om te maken, ook ernaar luisteren en er dingen over te weten komen. Ik kan ook niet wachten tot ik weer naar concerten kan.”

Hoe ziet jouw droomzomer eruit?
“Ik hou enorm van zonnig weer en lekker eten. Mijn vriendin en ik koken veel. Aziatisch, Mexicaans, Spaans… we proberen van elk land ter wereld een recept te kennen. En er zijn genoeg restaurants die we nog willen proberen, nu alles weer open is. Maar zomers staan voor mij vooral in het teken van werken en sport. Het is pas echt een ideale zomer als Nederland mooie sportprestaties neerzet.”

Waarvan droom je deze zomer op sportgebied?
“Dat Nederland het goed doet op het EK. Dan raakt ons land in vervoering en dat kan iedereen wel gebruiken. Het maakt het werk ook leuker. Maar misschien is Nederland al wel uitgeschakeld als de mensen dit lezen en blijft het bij mooie dromen. Ook de Olympische Spelen zijn voor mij magisch. Daar kijk ik altijd naar uit. Ik vind elke sport leuk en ben ook erg benieuwd naar de nieuwe disciplines. Hoe gaan de skateboarders het bijvoorbeeld doen? Stiekem heb ik ook al zin in september, dan hebben we de live-uitzendrechten van het Nederlands vrouwenelftal. Dat is natuurlijk mijn corebusiness.”

Meer over