Alles wat je moet weten

Vrouwenvoetbal in de spotlights in vierdelige docureeks Op Weg naar de Top

4 juli 2022 10:00 | sport | Door Bram de Graaf

© HUMAN

In de vierdelige serie Op Weg naar de Top belicht documentairemaker Mildred Roethof de opkomst van het vrouwenvoetbal in Nederland. De stand van zaken aan de hand van zes jaartallen. 

2022: Je documentaireserie verschijnt. Waarom wilde je die maken?

“Vanuit mijn eigen liefde voor de sport, en omdat er nog altijd veel kansenongelijkheid is in het vrouwenvoetbal. Als meisje voetbalde ik in Zwolle op straat met vriendjes. Het was toen nog niet vanzelfsprekend dat meisjes bij een voetbalclub gingen. Nu wel, maar nog altijd zijn de verschillen in kansen groot. Ik vind het belangrijk om vrouwen en meisjes te filmen die ondanks alle weerstand voor hun dromen gaan. Om de andere kant van de medaille te belichten in een maatschappij waar vaak te snel geoordeeld wordt. Het doorzettingsvermogen en de veerkracht van voetballende vrouwen kunnen iedereen inspireren.”

1971: Vrouwen in Nederland mogen in competitieverband voetballen. Waarom duurde dat zo lang?

“De beslissers waren – en zijn nog altijd – mannen, die kijken er toch anders naar. Het heeft alles met geld te maken: met mannenvoetbal wordt enorm veel verdiend. Mannen én vrouwen voetballen sinds eind negentiende eeuw. De mannen mochten al snel competitie spelen, voor vrouwen werd de sport verboden.”

1986: Meisjes mogen in jongensteams meespelen. Weg verschillen?

“Welnee. Ze moeten zich nu nog steeds vaak omkleden in het scheidsrechtershok, waardoor ze altijd de ontlading in de kleedkamer missen. Tienjarige jongetjes bij topclubs krijgen mooie trainingspakken en worden dagelijks met een busje opgehaald voor de training, meisjes moeten zelf maar zien hoe ze er komen. Ik heb de vedettes gevraagd waarom ze het nooit hebben opgegeven. Het antwoord is altijd die enorme liefde voor de bal. Zonder klagen, ondanks alles doorgaan. Voor mij zijn het echte heldinnen.”

2007: Er komt een Eredivisie voor vrouwen. Wat was het effect?

“Eindelijk nam de KNVB het vrouwenvoetbal serieus. Het leidde tot deelname aan het EK in 2009, waar de halve finale werd gehaald. Dat plaveide de weg voor opkomende sterren als Lieke Martens, Vivianne Miedema en Merel van Dongen.”

2017: De Leeuwinnen worden Europees Kampioen.

“Dat was de verdienste van bondscoach Sarina Wiegman, die een jaar eerder was aangesteld. Ze bracht veel ervaring mee, speelde in Amerika en het Nederlands elftal, was coach van ADO Den Haag. Ze heeft zich nooit laten afleiden, is er altijd voor blijven gaan. In 2019 haalde Oranje de WK-finale.”

2022: Opnieuw een EK. Hoe staat het er nu voor?

“In coronatijd mochten de mannen doorvoetballen; de vrouwen niet, omdat het vrouwenvoetbal nog steeds onder de amateursport valt. Dat is frustrerend. Bij veel clubs moeten speelsters er een baan naast hebben om rond te komen. En we hebben te maken met seksisme en kritiek uit de media. Johan Derksen roept vaak: ‘Het ziet er niet uit.’ Ik heb hem uitgenodigd om daarover in gesprek te gaan, maar hij bedankte. Jammer. Onlangs was hij voor het eerst positief, wellicht is hij door mij toch gaan kijken. Een lob van Renate Jansen van FC Twente vond hij fantastisch.”

De vierdelige documentairereeks Op Weg naar de Top gaat op maandag 4 juli om 21:48 uur van start. De overige afleveringen volgen op dinsdag 5, woensdag 6 en donderdag 7 juli om 22:05 uur. 

Meer over